Kritiek op plan van Utrecht om wachtlijst voor huishoudelijke hulp terug te dringen: 'Kijk wél naar inkomen'

© ANP
Utrecht - De Wmo Cliëntenraad Utrecht en de Partij van de Arbeid vinden de plannen om de wachtrijen voor huishoudelijke terug te dringen niet ver genoeg gaan. Verantwoordelijk wethouder Linda Voortman kondigde gisteren een reeks aan maatregelen aan die de lange wachtlijsten terug moet dringen. In sommige gevallen wacht een hulpbehoevende Utrechter elf maanden op huishoudelijke hulp.
Dat die wachtlijst flink naar beneden moet, daar is iedereen het over eens. "Mensen vervuilen wanneer ze zo lang moeten wachten op hulp," vertelt voorzitter van de Wmo Cliëntenraad Utrecht Dennis van Elten. "Daarbij komt dan de eenzaamheid. Zou jij iemand bij je thuis ontvangen wanneer je huis helemaal vies is?"

Prioriteren op basis van inkomen

Maar op de plannen van Voortman om de wachtlijst te verkorten is kritiek. "Ik had gewild dat we meer zouden inzetten op prioriteren op basis van inkomen", zegt PvdA-gemeenteraadslid Ilse Raaijmakers. Op dit moment betaalt iedereen die van de hulp gebruik maakt een vaste bijdrage van 19 euro per maand, ongeacht het eigen inkomen.
"Wij vinden dat als mensen meer geld verdienen, dat ze dan lager op de wachtlijst mogen komen omdat ze de huishoudelijke hulp ook zelf kunnen regelen. Geef deze hulp vooral aan de mensen met een lager inkomen want die hebben de hulp harder nodig," zegt Raaijmakers.
Wethouder Voortman begrijpt de wens van de PvdA, maar wijst erop dat dit juridisch helemaal niet mag. "Deze interventie vraagt onrechtmatig handelen. De Wmo staat het voeren van inkomenspolitiek niet toe. Inkomensgegevens opvragen, dan wel erover beschikken, dan wel delen is in het kader van de AVG onrechtmatig. Er ontstaat een risico op schadeclaims op basis van onrechtmatige besluitvorming."

Werk aantrekkelijker maken

Een belangrijke reden voor de wachtlijsten is de krappe arbeidsmarkt. Er zijn simpelweg niet genoeg mensen die als huishoudelijke hulp willen werken. Volgens vacaturesite Indeed is het gemiddelde salaris van een huishoudelijke hulp €12,60 per uur. De Wmo Cliëntenraad Utrecht wil dat het loon zo snel mogelijk omhoog gaat. Maar de gemeente is niet van plan om het salaris te verhogen. Het loon verhogen naar 14 euro per uur zou de gemeente minimaal 575.000 euro per jaar kosten. “Ik moet het gewoon zeggen zoals het is: ik heb die ruimte niet”, zegt Voortman.
De Partij van de Arbeid begrijpt dat de salarisverhoging er nu niet in zit omdat de contracten met de zorgverleners al zijn gesloten. De partij maakt zich wel zorgen over een andere maatregel. De gemeente vraagt zorgverlenende bedrijven kritisch te kijken of alle geleverde zorg wel nodig is en of het mogelijk wat minder kan. Dat maakt ook ruimte voor mensen die nu op de wachtlijst staan. Maar de PvdA is bang dat dit nadelig uitpakt voor de werknemers.
"Ik ben bang dat mensen gaan vertrekken. Nu hebben ze iets meer de tijd en kunnen ze drie mensen per dag helpen en straks als ze het met minder uren moeten doen, moeten ze er opeens vier op een dag doen. En het is maar de vraag of dit fysiek wel kan en of dit het werkplezier vergroot voor de werknemers."
Op 9 februari gaat de Utrechtse gemeenteraad in debat over de wachtlijsten voor huishoudelijke hulp.