Tbs en celstraf voor getraumatiseerde Utrechter die baby in Austerlitz mishandelde

© Pixabay
Utrecht - De 22-jarige Utrechter, die vorig jaar een baby mishandelde tijdens het oppassen, krijgt van de Rechtbank Midden-Nederland tbs en een eenjarige celstraf opgelegd. De uitspraak is in lijn met de eis van de officier van de justitie, twee weken geleden.
Het strafbare feit, waarvoor de verdachte veroordeeld is, vond op 6 mei 2022 plaats. Op die avond past de man op het acht maandenoude dochtertje van een vriendin. De verdachte komt oorspronkelijk uit Syrië, waar hij een oorlogstrauma heeft opgelopen. Als het kindje onbedaarlijk begint te huilen, verliest hij de controle over zichzelf. Hij slaat het meisje tot bloedens toe en knijpt ook haar keel dicht. Niet veel later komt hij alsnog bij zinnen en belt zelf 112.

Vrijspraak van zware mishandeling

De verdachte wordt door de rechtbank niet volledig verantwoordelijk gehouden voor wat hij gedaan heeft. Zo zou hij geen opzet gehad in het mogelijk doden van de baby. De rechtbank spreekt de Utrechter ook vrij van zware mishandeling, omdat de meerdere ribbreuken die het slachtoffer opliep tijdens de mishandeling daar niet onder vallen.
Zwaar lichamelijk letsel is, juridisch gezien, een verwonding met blijvende gevolgen. Dat geldt niet voor de ribbreuken bij de baby die vrij spoedig weer geheeld waren.

Zelfmoordpogingen

Met de uitspraak van de rechtbank komt er een einde aan de lijdensweg bij de moeder van het jonge slachtoffer, maar in zekere zin ook bij de verdachte. De man verklaarde al snel schuldig te zijn en enorm veel spijt te hebben. "Schiet mij maar dood!", had hij bij zijn aanhouding tegen de politie gezegd. En in de gevangenis probeerde hij tevergeefs een einde aan zijn leven te maken.
Omdat de verdachte al negen maanden in voorarrest heeft gezeten, moet hij nog drie maanden van zijn celstraf uitzitten voordat hij aan het opgelegde tbs-traject begint.