Met pijn in het hart leggen deze vuilnisophalers het werk neer: ‘Het is niet te doen zo’

© ANP
Utrecht - Dag in dag uit zijn ze op pad om de stad en de grachten schoon te houden. Maar deze week niet. Honderden medewerkers die werken bij de stadsreiniging van de gemeente Utrecht leggen deze week het werk neer. Ze willen meer loon, want door de inflatie komen ze steeds moeilijker rond. "De verwarming thuis is lager dan de inflatie", zegt vuilnisman Stijn Kerkhoven. Hij is een van de mensen die vandaag - met pijn in het hart - staakt.
Op het koude donkere industrieterrein aan de rand van Utrecht klonk vanmorgen vroeg al muziek. Ook wordt koffie en koek uitgedeeld. Tientallen medewerkers zijn bij elkaar gekomen om te staken en zich in te schrijven voor de stakingsvergoeding. De afvalophalers zijn goed zichtbaar met de kenmerkende reflecterende werkkleding.

'Het is zo niet te doen'

"Je stad schoonmaken dat doet gewoon heel veel. Het is heel fijn om zo direct de stad en de burgers te helpen", zegt vuilnisman Stijn Kerkhoven. Tijdens de pandemie begon hij als vuilnisman. Het was bedoeld als tijdelijke baan maar het was zo leuk dat hij is gebleven.
Maar hoe leuk hij zijn baan ook vindt, hij moet er wel van rondkomen. En dat wordt steeds lastiger. "Je merkt het al aan de lunch. Eerst kostte een broodje en sapje zo'n 4 euro. Nu is het al 8 of 9 euro. Maar ook de energie is natuurlijk duurder. Het is zo niet te doen."

12 procent. Dat is hoeveel loonsverhoging vakbonden FNV en CNV willen. De landelijke werkgeversorganisatie VNG biedt 5 procent voor dit jaar en nog eens 3 procent voor het volgende jaar. Niet genoeg, vinden de bonden. En dus wordt er vanaf vandaag een week gestaakt.

Het is eigenlijk de eer te na van de afvalophalers om de stad te laten vervuilen. Maar ze zien geen andere oplossing. "Het is belangrijk dat we een fatsoenlijk loonbod krijgen zodat we ook kunnen rondkomen", zegt vuilnisman Willem Bouwmeester. Ook hij ziet de boodschappen steeds duurder worden. "We moeten alles bij elkaar schrapen."

12 procent

Bestuurder van het FNV, Gijsbert Boggia, is ervan overtuigd dat de werkgevers genoeg budget hebben om te voldoen aan de eis van 12 procent. "Ons eigen kabinet heeft alle werkgevers opgeroepen om de lonen goed te verhogen en dan zou diezelfde overheid het laten afweten. Dat is natuurlijk idioot", zegt hij.
"We hebben een ultimatum gesteld tot 11 januari. En de werkgevers hebben gezegd dat we altijd mogen komen praten maar dat slaat nergens op. Praten doen we als sinds september en ze komen niet in beweging en niet dichterbij. De mensen vinden het echt erg om de stad vies te laten worden maar dan kan je niet anders", zegt Boggia.
De afvalophalers hopen dat er snel een akkoord komt. "Zodat de bewoners weer goed bediend worden en Utrecht weer mooi schoon is", zegt Bouwmeester.