Herontwikkeling Tivoli-pand aan Utrechtse Oudegracht een stap dichterbij: voorbereiding van oplevering gestart

© Google Streetview
Utrecht - Er zit eindelijk weer schot in de herontwikkeling van het oude Tivoli-pand aan de Oudegracht en de drie omliggende panden aan de Springweg in Utrecht. In een brief aan de gemeenteraad laat het college weten dat de voorbereidingen voor de oplevering van het pand zijn gestart. Zo heeft projectontwikkelaar Stadswaarde een huurovereenkomst gesloten met de twee kinderdagverblijven aan de Springweg.
Vastgoedontwikkelaar Stadswaarde won in 2018 een zogeheten tender om van de gebouwen een multifunctioneel complex met een hotel, kinderdagverblijven en horeca te maken. Maar een omwonende tekende bezwaar aan tegen de verleende omgevingsvergunning uit 2020. Hij woont tegenover de achterzijde van het oude pand. Hij vreest onder meer dat hotelgasten die via de achterdeur naar buiten gaan voor overlast zullen zorgen.
Ook zou er volgens hem als gevolg van de coronacrisis geen behoefte meer zijn aan een hotel op deze locatie. Daarnaast zou de gemeente de status van de publieke binnentuin achter het gebouw ten onrechte hebben veranderd van 'stiltegebied' naar 'stil gebied'.
De man startte met zijn bezwaren een beroepsprocedure, maar de Raad van State oordeelde afgelopen maand in het voordeel van de vastgoedontwikkelaar. "Met het onherroepelijk worden van de omgevingsvergunning is de weg vrij om het pand uit te geven aan Stadswaarde, de partij die in 2018 de tender heeft gewonnen", aldus het college in een brief aan de gemeenteraad.

Verbouwing

In de periode dat de vergunningen nog niet rond waren, bleef de gemeente Utrecht eigenaar van het pand. Maar inmiddels is de voorbereiding voor de oplevering gestart. Na de oplevering volgt de sloop van de bebouwing in het midden van het gebouw, waarna er een kloostertuin met glazen dak wordt gebouwd.
Tijdens de verbouwing wordt de oude Kloosterzaal in ere hersteld. Het huidige podium behoudt zijn functie, maar zal zich richten op een klein publiek waar Utrechtse organisaties zoals de HKU, De Coöperatie en Le Guess Who kunnen programmeren. "Het podium wordt de opstap voor jong Utrechts talent en vult daarmee een gat in het culturele aanbod in de stad", aldus de ontwikkelaar. In de voormalige popzaal komt verder een restaurant en de verschillende verdiepingen in het gebouw worden gevuld met 46 kamers en studio's voor tijdelijke bewoning.
Het roemruchte poppodium Tivoli aan de Oudegracht sloot in 2014 haar deuren. Daarna bood het pand onder meer enige tijd onderdak aan Kytopia. Het pand wordt nu beheerd door leegstandsbeheerder Ad Hoc.