Gestoorde stalker is ontoerekeningsvatbaar en moet verplicht opgenomen worden

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Een gestoorde man die een vrouw, met wie hij drie keer een date had, maandenlang heeft belasterd, beledigd en bedreigd moet verplicht in een psychiatrisch kliniek worden behandeld. De 42-jarige Utrechter wordt verder niet vervolgd voor de strafbare feiten die de rechtbank wel bewezen acht. De rechter verklaarde de man, die lijdt aan een psychische stoornis, volledig ontoerekeningsvatbaar.
De man is volgens psychiaters die hem hebben onderzocht schizofreen en heeft last van psychoses. De rechtbank geeft daarom nu een zogeheten zorgmachtiging af, wat betekent dat hij verplicht moet worden opgenomen. Ook moet hij zijn slachtoffers, de vrouw en een wijkagent, respectievelijk 2735 euro en 250 euro schadevergoeding betalen.

Klokkenluider

De man is ervan overtuigd dat de vrouw zijn buurman heeft overgehaald om een prostitutienetwerk op te zetten dat zich bezig zou houden met verkrachting en marteling van vrouwen en meisjes. Hij zag zich als klokkenluider en deed tientallen meldingen bij de werkgever van de vrouw.
Hij deed ook bijna honderd meldingen bij de politie en toen die geen actie ondernam richtte hij zijn beschuldigingen en bedreigingen ook op de wijkagent. De verdachte plaatste tussen juli en oktober 2021 meer dan 250 filmpjes op zijn YouTube-kanaal, waarin hij de vrouw en de wijkagent bij naam noemt en oproept om hen te vermoorden.
Het OM had twee weken geleden ook gevraagd om een verplichte behandeling.