GGD zet eerste prik 'inhaalronde' HPV-vaccinatie

© RTV Utrecht
Utrecht - De GGD regio Utrecht (GGDrU) zet vandaag de eerste prik in een vaccinatiecampagne tegen het HPV-virus. Dat virus kan verschillende soorten kanker veroorzaken.
"Eigenlijk is het een soort inhaalronde voor degene die hem eerder gemist hadden of aan wie het nog niet was aangeboden", zegt arts infectieziektebestrijding Putri Hintaran van de GGDrU. Het vaccin wordt sinds 2010 aangeboden aan meisjes in het Rijksvaccinatieprogramma, sindskort ook aan jongens.
Acht op de tien mensen komen in aanraking met het virus. Niet iedereen wordt ziek van HPV, maar zo'n 10 tot 20 procent van de mensen met een besmetting wel. Het virus wordt overgedragen via seksueel contact en weet zich te vermenigvuldigen in de slijmvliezen van geslachtsorganen.
Hintaran: "Het is een virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, maar ook andere vormen van kanker: peniskanker, anuskanker, vaginakanker. Dat willen we natuurlijk voorkomen, er gaan nog steeds honderden mensen aan dood elk jaar."
De huidige campagne van de GGD richt zich op iedereen die geboren is tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. In totaal hebben 1,3 miljoen jongvolwassenen een uitnodiging gehad. "Het gaat hierbij om mannen die nog niet eerder zijn uitgenodigd en vrouwen die na een vorige uitnodiging niet of deels zijn gevaccineerd", aldus de GGDrU. "Deze groep krijgt tijdens de éénmalige inhaalcampagne in 2023 de mogelijkheid zich kosteloos te vaccineren."