Gemeente kan op korte termijn weinig doen aan geluidsoverlast cafés Nobelstraat: 'Blik boa's geen oplossing'

© Politie / Twitter
Utrecht - De gemeente Utrecht kan vooralsnog weinig doen aan de geluidsoverlast op de Nobelstraat, een van de drukste uitgaansstraten van de stad. Dat zegt burgemeester Dijksma in reactie op enkele bezorgde gemeenteraadsleden. "Het is heftig, daar is geen misverstand over."
In de Nobelstraat zitten meerdere populaire studentencafés, zoals De Vrienden, De Kneus en Café Rex. Dat leidt vooral in de nachtelijke uren tot flinke drukte. Maar, zo blijkt uit een inventarisatie van de gemeente, ook overdag zouden buurtbewoners geluidsoverlast ervaren vanwege langsrijdende bussen.
Partijen zoals CDA, Utrecht Solidair en EenUtrecht vragen zich af wat de gemeente op korte termijn kan doen. Yvonne Hessel van Utrecht Solidair zinspeelt op handhavingsmaatregelen die eerder ook zijn genomen onder het Bollendak bij Utrecht Centraal, waar veel overlast was. Gert Dijkstra van EenUtrecht vraagt zich af of er betere afspraken te maken zijn met de horecabedrijven.

Legale geluidsproductie

Maar zo simpel ligt het niet, zegt burgemeester Dijksma. "Een blik boa's voor de deur is gewoon niet de oplossing. Dat is een versimpeling van de werkelijkheid." De burgemeester wijst erop dat sprake is van 'legale geluidsproductie'. "Die is soms heel hard, maar daar hebben we geen wettelijke regels voor."
Dijksma sprak onlangs met mensen die in de buurt van de Nobelstraat wonen. "Ze zijn het helemaal zat. Maar we kunnen niet ingrijpen in de bron van het probleem." Ook heeft ze geluidsmetingen laten verrichten. Daaruit blijkt dat het geluid op piekmomenten inderdaad te hard is.
Verder zegt de burgemeester dat voor de langere termijn de gemeente zich moet 'herbezinnen op wat we met die plek willen'. "Dan moet je beslissen of je bepaalde functies daar wil houden." Op welke functies ze precies doelt, zei ze niet.