Wat doen we als een snelheidsduivel een politieagent blijkt te zijn?

Geen rol
Onacceptabel
Onderzoek naar ongevallen voorrangsvoertuigen
Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (voorheen het Instituut Fysieke veiligheid) doet jaarlijks een statistisch onderzoek naar ongevallen met voorrangsvoertuigen, zoals politiewagens.
Opvallende zaken in de diverse onderzoeken zijn dat het overschrijden van de snelheid in de brancherichtlijn – zoals de agent in deze casus doet – blijkt samen te hangen met het optreden van meer ernstige ongevallen. In 2022 schrijft het instituut: “Bij ongevallen waarbij de mate van overschrijding van de snelheidslimiet op zijn hoogst 20 kilometer per uur was, zijn relatief weinig gewonden gevallen (25 procent). De ernstiger ongevallen vonden plaats als er ten minste 20 kilometer per uur harder gereden werd dan was voorgeschreven in de brancherichtlijn. Bij 7 van de 9 ongevallen (78 procent) waarbij de snelheidsoverschrijding meer dan 20 kilometer per uur bedroeg, was een gewonde betrokken.” Bij een grotere overschrijding van de brancherichtlijn vallen dus drie keer vaker gewonden.
Kruisingen vergroten de kans dat een politieauto voor ernstig letsel zorgt. Het instituut stelt in diverse jaren vast dat vooral ongevallen op kruispunten een ernstig verloop kenden, met name als het voorrangsvoertuig door rood licht reed. “Het overschrijden van de snelheidsgrens genoemd in de brancherichtlijn en de mate van overschrijding blijken daarbij van grote invloed", staat te lezen in het rapport van 2018. "De meeste ongevallen vonden plaats binnen de bebouwde kom," schrijven de onderzoekers. "Twee derde van de ongevallen vond plaats op een kruispunt. Dit is aanzienlijk meer dan in het reguliere verkeer."
Een opmerkelijk feit is hoe groot het risico is dat politieagenten nemen in hun auto, de onderzoekers schrijven in 2018 dat de kans op een ongeval met een voorrangsvoertuig, afgezet per miljoen gereden uren, 3000 procent (drieduizend procent) hoger is dan in het reguliere verkeer als personenvoertuig.
Een overschrijding van de maximumsnelheid met meer dan 50 km/u is een flink strafbaar feit, en geen alledaagse overtreding
Politie vaker in de fout
Het is niet de eerste keer dat de Utrechtse politie ter discussie staat met betrekking tot verkeersgedrag. In 2017 reed een motoragent met meer dan 100 kilometer per uur over de Nobelstraat, waar je 30 kilometer per uur mag. Volgens een advocaat had de agent daarvoor vervolgd kunnen worden, maar de politie en het OM deden dat niet.
Vorig jaar maakte de Utrechtse politiek zich boos over agenten die regelmatig over een fietspad in het centrum van de stad rijden, omdat dat een kortere route naar het hoofdbureau is.
En in 2021 reden busjes van de ME bij een klimaatdemonstratie de Utrechtse milieuzone in, terwijl die wagens niet voldoen aan de voorwaarden.
Als zij daarbij risico’s in het verkeer nemen die buiten de brancherichtlijn vallen is dat in beginsel de verantwoordelijkheid van de individuele agent
Nauwelijks zelfcorrectie
Reactie politie en OM
Na vragen van RTV Utrecht, laat een politiewoordvoerder weten dat agenten zich elke dag inzetten om een bijdrage te leveren aan een veilige samenleving. Bij het uitoefenen van die taak is het volgens de politie vanzelfsprekend dat agenten gebruik maken van wettelijke bevoegdheden en ontheffingen die de wet hen geeft. “Als zij daarbij risico’s in het verkeer nemen die buiten de brancherichtlijn vallen is dat in beginsel de verantwoordelijkheid van de individuele agent”, zegt woordvoerder Wim Hoonhout. “Waarbij we uitgaan dat dat plaatsvond in het belang van die veilige samenleving en daar horen soms overtredingen bij.” Hoonhout benadrukt dat de betreffende agent kennis heeft genomen van de melding. In een reactie op die melding stelt de agent ten onrechte dat er op de Franciscusdreef sprake is van een achtervolging. In zijn reactie zegt hij dat tijdens achtervolgingen met hoge snelheid gevaren op de loer liggen. "Hij geeft aan dat hij zich daar altijd bewust van moet zijn en neemt de leerpunten mee voor de toekomst”, zegt Hoonhout.
In een reactie laat het OM nogmaals weten dat de beoordeling van wetsovertredingen van agenten primair een taak is van de politie zelf. De politie heeft daarvoor een afdeling Integriteit (VIK). Zodra de politie een zaak voorlegt aan het OM kan die een strafzaak starten. “Daarmee wordt een VIK-zaak dus een OM-zaak”, zegt de woordvoerder van het OM.