BN'ers in de strijd tegen ontlezing: peuters hangen aan lippen van Klaas van Kruistum in Leusdense bieb

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - Het is nog vroeg in de ochtend als de bibliotheek in Leusden volstroomt met jong grut. Dat heeft alles te maken met jeugdidool Klaas van Kruistum. De presentator van tv-programma's als Zapplive, Zapplive Op Zondag en Klaas kan alles komt voorlezen.

Grote lezers maken van de allerkleinsten. Dat is het doel van de Nationale Voorleesdagen, die dit jaar voor de twintigste keer worden georganiseerd door Stichting Lezen en CPNB. Tot en met 4 februari wordt elke dag zeker een kwartier voorgelezen in de klas. In scholen, kinderdagverblijven, boekhandels en bibliotheken is vanmorgen afgetrapt met het bekende voorleesontbijt, waarvoor traditiegetrouw veel bekende Nederlanders worden ingezet.

Niet alleen bekende, ook onbekende Nederlanders lezen jonge kinderen voor tijdens de Nationale Voorleesdagen. Dit jaar uit Maximiliaan Modderman geeft een feestje van Joukje Akveld en Jan Jutte. Het is bedoeld voor peuters en uitgeroepen tot prentenboek van het jaar. Maximiliaan is alleen thuis en organiseert een wild feest met taart voor zijn speelgoedbeesten. Alles wordt vies. Grote vraag: wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen?
Thuis in Veenendaal leest tv-man Klaas bijna elke avond zijn kinderen voor. Hij vindt het belangrijk dat ze in aanraking komen met boeken. En hij heeft er vooral ook veel lol in. "Je speelt met de verbeelding. Het gaat erom hoe je het vertelt en dat maakt het zo leuk. Boeken nemen kinderen mee in een andere wereld, ze leren er altijd wat van en je hebt echt even contact."

Het belang van voorlezen

Toch wordt er steeds minder voorgelezen. Ouders nemen er in alle drukte minder de tijd voor en de concurrentie is groot, van de telefoon en Netflix bijvoorbeeld. "Terwijl het hartstikke belangrijk is om er zo vroeg mogelijk mee te beginnen, liefst van baby af aan", zegt Elles van Steeg van de bibliotheek in Leusden.
"Als je elke dag een kwartier voorleest, leren kinderen zo'n duizend nieuwe woorden per jaar en krijgen ze een beter taalgevoel. Nu hebben best veel kinderen een achterstand als ze beginnen op de basisschool. Een ander voordeel van vroeg beginnen met voorlezen, is dat kinderen later zelf meer lezen en daar hebben ze heel veel aan."
Dat je al in de babytijd kan beginnen met voorlezen, is lang niet bij alle ouders bekend. "Op consultatiebureaus, waar ik ook zit, merk je dat. Het kan zijn dat ouders zelf niet zo'n goede ervaringen hebben met lezen in hun kindertijd en het daarom niet van nature doen."
Terwijl het zo goed is voor het 'kinderkoppie' om het wel te doen. "Hun belevingswereld wordt groter. Ze leren dingen herkennen, in hun eigen leventje, maar ook daarbuiten. En je kan er leuke gesprekjes voor hebben.

Douwe Bob en burgemeester Dijksma

Ook in alle Utrechtse bibliotheken, met uitzondering van de locatie Waterwin, worden kinderen voorgelezen. Er zijn feestjes, er is theater en singer-songwriter Douwe Bob komt langs. Burgemeester Sharon Dijksma leest vanmiddag om 15.00 uur voor in de bibliotheek aan de Neude.
Bieb in Leusden maakt zich klaar voor het voorleesontbijt
Klaas van Kruistum over het belang van voorlezen