'Kroongetuige Nabil B. moet eerder vrijkomen vanwege blunders OM'

© ANP
Utrecht - Nabil B. moet anderhalf jaar eerder vrijkomen dan is afgesproken met het OM. Dat hebben de advocaten van de Utrechtse kroongetuige vandaag gezegd in de rechtbank.
Volgens de verdediging heeft het OM zo geblunderd dat een kortere straf op zijn plaats is. "Wij vragen om sympathie en coulance", tekent de NOS op uit de mond van zijn advocaat. "Omdat de ellende waar hij doorheen heeft moeten gaan nadat hij had besloten met politie en justitie te gaan samenwerken, eigenlijk geen kroongetuige in Nederland mag overkomen."
Toen Nabil B. in 2018 een deal sloot met het OM om kroongetuige te zijn tegen Ridouan T. in het Marengo-proces, zouden niet of nauwelijks veiligheidsmaatregelen voor zijn familie zijn genomen. Nog geen week later werd zijn broer doodgeschoten. Later werden ook B.'s advocaat Derk Wiersum en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries vermoord. Ook verspreidde justitie vier keer per ongeluk foto's van B. in het strafdossier.
Wat het OM betreft krijgt Nabil B. acht jaar cel voor zijn rol bij meerdere liquidaties, de advocaten willen dat de Utrechter na 6,5 jaar al vrijkomt. De kroongetuige zit nu bijna zes jaar vast. Om veiligheidsredenen zit hij alleen in detentie, waardoor hij volgens zijn advocaten in een sociaal isolement verkeert. Ook dat zou mee moeten wegen, vinden zij.