Utrechtse wethouder: 'Moskee kreeg hulp genoeg bij foute deuren in monumentaal pand'

© Google Maps
Utrecht - De Eyüp Sultan Moskee in Kanaleneiland is aan zet om het pand terug te brengen in zijn monumentale staat. Die boodschap had wethouder Eelco Eerenberg (D66) vandaag voor de gemeenteraad. Het Turks-islamitisch gebedshuis is met de gemeente in de clinch geraakt over twee voordeuren. De gemeente wil dat die in de oorspronkelijke staat hersteld worden. Het pand is een gemeentelijk monument en de huidige deuren passen niet bij het monumentaal karakter van het pand.
De wethouder gaf tijdens het wekelijkse vragenuur antwoord op vragen van DENK. Die partij maakt zich boos over de dwangsom die de moskee is opgelegd. “De Turks-islamitische gemeenschap uit Kanaleneiland is woedend”, zei Mahmut Sungur, de fractievoorzitter van DENK. Hij maakt zich vooral boos over het feit dat de moskee de dwangsom vlak voor Kerst kreeg. Daarnaast vermeldde hij hoe de reactie van de gemeente zou zijn geweest richting de moskee: “Als je een vergunning aanvraagt krijg je het toch niet. Je bent zelf verantwoordelijk voor het pand, dus zoek zelf een adviseur. Herstel naar oorspronkelijke staat, maar wat dat precies is zeggen we je niet.”
De wethouder was het zichtbaar oneens met de kritiek, door op te sommen wat de gemeente al gedaan had voor het bestuur van de Eyüp Sultan Moskee. “Wij hebben op 1 februari 2022 een melding ontvangen, dat er zonder omgevingsvergunning toegangsdeuren zijn vervangen”, zei de wethouder in de raad. Volgens hem is er daarna contact geweest met het bestuur en heeft die alle ruimte gekregen om te komen met een herstelplan, zodat er nieuwe deuren kunnen komen die geen afbreuk doen aan het monumentale karakter van het pand.
Volgens de wethouder lukte het niet om tot overeenstemming te komen. En aangezien er een melding lag, is de wethouder daarna een handhavingsprocedure gestart. “Niet om hand te haven, niet om te beboeten, maar met het doel om een stap te maken zodat de deuren aangepast zouden gaan worden.” De gemeente heeft daarvoor veel advies aan de moskee gegeven, er was meermaals mondeling contact. Zo zou er gewezen zijn op bedrijven en adviesbureaus die hierbij konden helpen, en is verwezen naar het Utrechts Archief, zodat fotomateriaal opgevraagd kon worden, hoe de deuren er eerder uitgezien hebben.
Tot slot deed de wethouder een verkapte oproepaan de moskee om na een jaar praten ‘door te pakken’.

De moskee ligt aan de Bernadottelaan, het is een markant rond gebouw. Vanaf 1966 was het gebouw een bibliotheek. In de volksmond kreeg het de naam ‘de bonbonnière’. In 1992 sloot de bieb, en vestigde de moskee zich in het pand. Volgens Eerenberg is de bonbonnière in 1965 ontworpen door een leerling van de wereldberoemde architect Gerrit Rietveld.