90-jarige weduwnaar opgelicht door voormalig 'verpleegster' van overleden partner

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Of ze even wat geld mocht lenen omdat ze bestolen zou zijn en haar portemonnee kwijt was. Op die manier maakte de 22-jarige Jarna A. rond november flink wat geld buit van een 90-jarige weduwnaar uit Utrecht. Ze deed zich voor als de voormalig verpleegster van zijn overleden partner. Vandaag had ze terecht moeten staan in de Utrechtse rechtbank, maar daar verscheen ze niet.
"Ik heb haar vorige week nog gesproken", bekent de advocaat van A. in een vrijwel lege rechtszaal. "Maar waar ze nu is? Volgens mij heeft ze problemen met de ggz waardoor ze er vandaag niet bij kan zijn." Ook de weduwnaar is er niet bij. Wel zitten er twee dames op de plek waar hij zou moeten zitten. Het blijkt om medewerkers van Slachtofferhulp te gaan. Zij zijn namens de weduwnaar aanwezig.

Een zorgelijk beeld

Als het aan de officier van justitie ligt moet deze zaak op z'n minst in het bijzijn van de dader behandeld worden. "Laten we de zaak aanhouden, het gaat hier toch om een vrouw die wel vaker in beeld komt bij ons." A. blijkt een oude bekende te zijn van justitie, vorig jaar stond ze voor maar liefst drie andere zaken terecht. Het veelplegen begon in februari toen A. eten bestelde, maar te weinig betaalde. In plaats het bijleggen van de extra euro's, greep ze naar een mes terwijl ze zei: "Ik wil alles hebben, anders ga ik je neersteken." Vervolgens bestelde ze er ook nog maar een ijsje bij.
Een paar maanden later, in september, was het weer raak. A. stal een bankpas, 150 euro contant en sieraden uit een woning. In oktober volgde een diefstal in een winkel. "Ze is licht verstandelijk beperkt en woont sinds kort onder begeleiding", zei de officier van justitie. "Dat beeld van haar is zorgelijk, ze heeft een flink strafblad opgebouwd", voegde de rechter toe.
Hij is erg gestrest over de zaak
Slachtofferhulp over het slachtoffer
"Ik vind het heel vervelend voor meneer, maar ik ga de zaak toch voor onbepaalde tijd aanhouden", zegt de rechter. Wanneer A. weer moet verschijnen is dus onduidelijk, maar als het aan de officier van justitie ligt duurt het op z'n minst nog wel een maand of drie. Eerst moet er namelijk een reclasseringsrapportage komen. Want een simpele taakstraf zal voor A. niet slagen, denkt de rechter. De officier richt zich tot de medewerkers van Slachtofferhulp: "Dat gaat dus nog wel even duren".
De dames kijken teleurgesteld naar de rechter. "Maar meneer maakt zich heel veel zorgen over wat de zitting gaat doen met de verdachte. Hij is erg gestrest over de zaak", verklaart één van hen. In december probeerde A. contact op te nemen met de weduwnaar en de mogelijkheid dat ze dat nog eens zal doen, zit Slachtofferhulp dwars. "Als ze toch weer in contact met hem treedt, dan laten we het wel weten."
Vanwege zijn hoge leeftijd, is het niet zeker of de 90-jarige de afsluiting van zijn zaak nog mee gaat maken. "We wachten op de reclasseringsrapportage en dan kijken we verder, maar ik kan helaas niet zeggen wanneer dat is", deelt de rechter tegen het einde van de zitting nog mee. Tot die tijd is het dus oppassen dat hij niet weer door een 'voormalig verpleegster' wordt gebeld.