Bewoners centrum Utrecht klagen opnieuw over herrie, helft overweegt te verhuizen

© RTV Utrecht
Utrecht - Bewoners van de Utrechtse binnenstad trekken opnieuw aan de bel over geluidsoverlast. Er klinkt zó veel herrie in het centrum dat veel mensen overwegen te verhuizen. Vanavond probeerden de binnenstadbewoners wethouder Eva Oosters te overtuigen.
Binnenstad030, een organisatie die zich inzet voor een leefbaar centrum, hield een debatbijeenkomst op het Domplein. Ongeveer 120 gasten kregen de resultaten van een enquête te horen. Kortgezegd zijn de uitkomsten dat de herrie alleen maar toeneemt. 50 procent van de bewoners overweegt te verhuizen, 43 procent slaapt slecht(er) door geluidsoverlast.
Wethouder Oosters is verantwoordelijk voor de binnenstad. Actievoerder Peter Hustinx hoopte haar, en de hele Utrechtse politiek, ervan te overtuigen dat er iets moet veranderen. Of dat is gelukt? "Ons punt is gemaakt en aangekomen. Waar het uiteindelijk toe leidt valt nog erg slecht te voorspellen."
Volgens Hustinx heeft de wethouder gezegd dat ze de problemen erkent. "En ook dat ze bezig is allerlei plannen voor te bereiden er iets aan te doen. Maar minder vaag dan dat kon het niet zijn." Binnenstad030 vestigt hoop op oppositiepartijen zoals het CDA, Volt en EenUtrecht. Die nemen het probleem erg serieus, vindt Hustinx.

Al jarenlang discussie over herrie

Binnenstadbewoners klagen al langer over geluidsoverlast. Zo was er jaren terug discussie over de klokken van de Domtoren, die 's nachts te horen zijn. Sommige buurtbewoners wilden dat die gedempt zouden worden. Maar de gemeente vond dat geen goed idee.
Onlangs besloot de gemeente dat twee supermarkten in de binnenstad tot middernacht open mogen zijn: Boon’s Markt aan de Ganzenmarkt en de Albert Heijn aan de Potterstraat.