Landelijke staking streekvervoer na mislukt cao-overleg

Staking van streekvervoerchauffeurs in juni in Utrecht.
Staking van streekvervoerchauffeurs in juni in Utrecht. © RTV Utrecht
Utrecht - Buschauffeurs, machinisten en conducteurs in het streekvervoer leggen morgen en overmorgen in het hele land het werk neer. Ook in de provincie Utrecht zullen daardoor waarschijnlijk bijna geen bussen en minder treinen rijden. De staking komt nadat het cao-overleg dat gisteren tussen vakbond FNV en de werkgevers is gevoerd, geen resultaat heeft opgeleverd.
De staking leidt er waarschijnlijk toe dat er in onze provincie bijna geen bussen zullen rijden, omdat zowel Syntus als U-OV onder de cao streekvervoer vallen. Ook op het spoor wordt gestaakt, waardoor alle regionale treinen van andere maatschappijen dan de NS minder of niet zullen rijden. In NS-treinen wordt niet gestaakt, want dat personeel heeft een eigen cao. Dat geldt ook voor het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
Verschillende vervoerders hebben al gewaarschuwd voor verstoringen in de dienstregeling. Zo adviseert Arriva reizigers om gebruik te maken van ander vervoer en laat Qbuzz, waar de bussen van U-OV onder vallen, weten dat pas op het laatste moment duidelijk wordt welke ritten uitvallen door de staking. "Wij weten namelijk van tevoren niet wie staakt en wie werkt", staat op de website van het busbedrijf.

Onderhandelingen

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) en vakbond FNV zaten afgelopen nacht tot diep in de nacht om de tafel, maar konden niet tot een akkoord komen over een nieuwe cao. Volgens de VWOV kwam dat doordat de vakbonden ondanks een "bovengemiddeld hoog loonbod" van 8 procent het overleg hebben afgebroken.
FNV-bestuurder Marijn van der Graag is het daarmee oneens. Volgens hem waren de partijen simpelweg in een impasse beland over onder meer een loonsverhoging, de duur van een nieuwe cao en maatregelen om de werkdruk in het streekvervoer te verlagen.

Al aangekondigd

De vakbond liet gisteren al weten dat er een staking zou komen als het cao-overleg zou falen. "We hopen natuurlijk dat we er alsnog uitkomen. Dan wordt de aangekondigde actie voor later deze week nog afgeblazen", zei Van der Graag. Nu het overleg niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, wordt de staking doorgezet.
In september en oktober legden werknemers in het streekvervoer het werk ook al neer voor betere arbeidsvoorwaarden. Vorig najaar stond er ook nog een vierdaagse landelijke stakingsreeks op het programma, maar die werd afgeblazen toen het cao-overleg werd hervat.