Illegale bomenkap in Utrecht amper bestraft, 'bewijslast verzamelen vrijwel onmogelijk'

© RTV Utrecht / Bas Teunissen
Utrecht - Er is in Utrecht de afgelopen twee jaar niemand vervolgd voor het illegaal kappen van een boom. Dat antwoordt de gemeente Utrecht op vragen van de Partij voor de Dieren. Het kwam zeker twintig keer voor, maar de bewijslast is volgens de gemeente "ingewikkeld". De overtreding is meestal niet op heterdaad vast te stellen en om dat achteraf nog te doen is uitgebreid onderzoek nodig. Het is voor boa's, die dat zouden moeten doen, bijna ondoenlijk een mogelijke verdachte aan te wijzen en voldoende bewijslast te verzamelen.
Sinds februari 2021 kent de gemeente Utrecht een nieuwe beleidsregel om het illegaal vellen of beschadigen van bomen tegen te gaan, ook als ze op eigen grond staan. Die regel maakt het mogelijk om kap en beschadiging te zien als een economisch delict en zo strafrechtelijk te laten vervolgen door het Openbaar Ministerie. De afgelopen twee jaren kwamen 43 meldingen binnen van illegale kap, waarbij het bij ongeveer twintig gevallen ook echt ging om een overtreding. In de andere gevallen waren er vergunningen of was er geen vergunning nodig.

Bewijslast

In de praktijk blijkt het dus lastig bewijslast te verzamelen, constateert de gemeente. Wel is er vijf keer een proces verbaal opgesteld, waarbij er tegelijk een herplantplicht werd opgelegd. Die processen verbaal zijn allemaal niet in behandeling genomen door het OM vanwege gebrek aan bewijs, maar in alle gevallen is er wel een boom terug geplant. "Soms soms volstond een gesprek", zegt de gemeente, maar in andere gevallen werd een last onder dwangsom opgelegd.
Sinds 2018 geldt er al een herplantplicht in de stad. Voor elke boom of struik die wordt geveld, moet er eentje terugkomen. Het liefst op dezelfde plek, maar als dat niet kan, dan mag dat ook elders. Soms is het kappen of stevig snoeien van een boom wel toegestaan. Maximaal 40 procent van de boomkroon mag gesnoeid worden en op eigen grond mogen bomen met een dwarsdoorsnede kleiner dan 15 centimeter wel zonder vergunning worden gekapt. Verder heb je ook geen kapvergunning nodig als het eigen perceel kleiner is dan 300 vierkante meter én de boom jonger is dan 50 jaar. In alle andere gevallen is een vergunning nodig.