Gemeentelijke belastingen stijgen: Montfoort is koploper, in Rhenen is inwoner juist goedkoper uit

© Pixabay
Utrecht - De gemeentelijke belastingen stijgen flink, namelijk gemiddeld met 6 procent. Met name huiseigenaren zijn door de hogere onroerendezaakbelasting meer kwijt. In vijf van de zes gemeenten die in de provincie Utrecht zijn onderzocht stijgen de belastingen, tot bijna 10 procent in Montfoort. In Rhenen gaan de inwoners juist, tegen de trend in, iets minder betalen.
Dit meldt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. In de provincie Utrecht zijn de gemeenten Utrecht, Bunschoten, Montfoort, Houten, Leusden en Rhenen onderzocht.
In Montfoort stijgen de woonlasten met bijna 10 procent het hardst. Huiseigenaren moeten gemiddeld bijna 1100 euro aan belastingen betalen. Hiermee is het één van de duurste gemeenten van Nederland.
In Bunschoten en Utrecht zien huiseigenaren belastingen met zo'n 8 procent toenemen. Inwoners betalen hier bijna 800 euro (Utrecht) en ongeveer 950 euro (Bunschoten). In Houten (3,1 procent) en Leusden (2,5 procent) stijgen de belastingen een stuk minder hard. Inwoners uit Rhenen gaan juist 2,6 procent minder belasting betalen. Zij moeten rekenen op een bedrag van gemiddeld iets minder dan 900 euro.

Ozb-belasting

De belastingen stijgen met name flink door de hogere onroerendezaakbelasting (ozb), een belasting die huiseigenaren jaarlijks aan de gemeente verschuldigd zijn. Het bedrag is afhankelijk van de waarde van het huis. In onze provincie stijgt de ozb-belasting in Utrecht met 16,5 procent het hardst, tot een bedrag van gemiddeld bijna 350 euro.
Na Utrecht volgt Montfoort met iets meer dan 12 procent. Ook inwoners van Bunschoten moeten rekenen op een verhoging van bijna 9 procent. In Leusden en Houten stijgt de ozb met bijna 6 en 4 procent minder hard. In Rhenen gaat de belasting juist met ruim 1,5 procent omlaag.
Huurders zien hun woonlasten minder hard stijgen, omdat zij geen ozb-belasting betalen. Afvalstoffenheffing en rioolheffing betalen zij wel. Die laatste belasting wordt in alle onderzochte gemeenten duurder, van bijna 4 procent (Utrecht) tot ruim 10 procent (Montfoort). De afvalstoffenheffing stijgt in drie van de zes onderzochten gemeenten in de provincie, van iets meer dan 1 procent tot ruim 6 procent. In Leusden en Rhenen wordt deze belasting juist lager.