Hotspot met kansen voor rooftopbar: Utrecht zoekt huurders voor oude Broese-pand Oudegracht

© United / Paul de Korte
Utrecht - Loop je door de binnenstad van Utrecht, dan is Magazijn De Zon nauwelijks te missen. De bibliotheek en boekhandel Broese zaten jarenlang in het imposante gebouw op de hoek van de Oudegracht en Stadhuisbrug. De gemeente is de eigenaar en zoekt nieuwe huurders met goede ideeën. Voorwaarden: een goed gevulde portemonnee én het pand moet een publieke hotspot worden.
Eerst wordt De Zon grondig verbouwd. Het gebouw heeft vier verdiepingen, een karakteristieke lichtkoepel, een plat dak met mogelijkheid om een dakterras te maken en 7500 vierkante meter vloeroppervlak. Volop mogelijkheden dus.
“Magazijn De Zon moet een gebouw voor iedereen worden”, zegt wethouder Dennis de Vries (vastgoed). “Het is een fantastisch pand in het hart van de stad. Daarom vinden we het belangrijk dat het geheel of gedeeltelijk een maatschappelijke functie krijgt. Het moet een levendige plek worden waar iedereen zich welkom voelt."
De gemeente onderzoekt tijdens huurdersselectie verbeteringen aan het pand, zoals een betere verbinding met het plein aan de Stadhuisbrug. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden voor het accentueren van de monumentale lichtkoepel op het dak, het centrale trappenhuis met de eikenhouten lambrisering en het terugbrengen van het glas-in-lood. En er zijn ideeën om een dakterras met daktuin te maken. Met indrukwekkend uitzicht over de stad zou hier ook ruimte zijn voor horeca, meldt de gemeente.

Kapitaalkrachtige huurder(s)

Bedragen worden niet genoemd, maar duidelijk is dat vastgoedadviseur CBRE voor de gemeente op zoek is naar "een financieel dragende huurder" voor de begane grond en/of bovenliggende verdiepingen. "Om de investeringen voor de herontwikkeling en restauratie verantwoord te kunnen doen, is zekerheid op een kapitaalkrachtige huurder noodzakelijk."
CBRE toetst in januari alle geïnteresseerde partijen op onder andere financiële draagkracht, de identiteit die ze het gebouw willen geven en de toekomstbestendigheid van de invulling. Het kan zijn dat er één partij komt die het hele pand huurt, maar het is ook mogelijk dat er meerdere huurders komen. Geïnteresseerde partijen kunnen zich tot 13 februari melden.

Historie Magazijn De Zon

Magazijn De Zon is in meerdere fasen gebouwd. Het oudste deel stamt uit 1850. In de 20ste eeuw werd het pand door Vroom & Dreesman uitgebouwd tot warenhuis ‘Magazijn De Zon’ met ateliers, opslag en een aantal kantoorruimtes. Na het vertrek van de V&D in 1972 kocht de gemeente het pand en namen Openbare Bibliotheek, boekhandel Broese Kemink en designwinkel Mobach hun intrek. Sinds het vertrek van de bibliotheek en de boekhandel in 2020, verhuurt de gemeente een aantal ruimten tijdelijk aan ondernemers; duurzaam warenhuis Green Up, kledingwinkel Guts en Gusto en het Nijntje Museum.