ChristenUnie heeft steeds vaker vrouwen aan de top: 'Het zijn toevallig gewoon de beste kandidaten'

Mirjam Bikker is sinds vandaag de nieuwe Tweede Kamer-fractievoorzitter van de ChristenUnie
Mirjam Bikker is sinds vandaag de nieuwe Tweede Kamer-fractievoorzitter van de ChristenUnie © Nienke van Denderen
Utrecht - De ChristenUnie schrijft geschiedenis door als de eerste partij ooit landelijk op vier fronten een vrouw aan het roer te hebben. Vandaag overhandigt voormalig Tweede Kamer-fractievoorzitter Gert-Jan Segers de voorzittershamer aan partijgenoot Mirjam Bikker. Daarmee heeft de partij nu een vrouw aan het hoofd in de Eerste kamer, de Tweede Kamer, het kabinet én het partijbestuur. En daar blijft het niet bij, ook op regionaal en lokaal niveau zijn er steeds vaker vrouwen in voorzittersposities te vinden. "Het is voor ons nooit een doel op zich geweest, het zijn toevallig gewoon de beste kandidaten", vertelt ChristenUnie-fractievoorzitter Daphne van der Wind uit Woerden.

Verbazing

Natuurlijk was er aandacht voor het vertrek van Segers de afgelopen dagen. Maar daarnaast was er opvallend veel verbazing over het feit dat uitgerekend de ChristenUnie nu vier vrouwen aan de top krijgt, zag Alma Broekmaat van de ChristenUnie in Bunschoten. "Ik vind het eigenlijk wel leuk, juist omdat het geen doel is van de partij en dat het dan tóch gebeurt", vertelt ze.
Maar, benadrukt de Bunschotense fractievoorzitter, het geslacht van Bikker staat niet centraal. "Of het nou een man of een vrouw is, ik ben blij als mensen de kar willen trekken. Mirjam Bikker is een hele geschikte kandidaat om Gert-Jan op te volgen. Als ik zo kijk naar de huidige fractie, dan vind ik het het meest logisch dat zij het gaat doen."
Ook Van der Wind hecht geen waarde aan het geslacht van de nieuwe partijleider. "Toen ik de verbazing in de media zag, vroeg ik me wel even af waar die vandaan kwam. Blijkbaar zien mensen de ChristenUnie als een partij waarin de vrouw niet geheel gelijkwaardig is aan de man, maar dat is absoluut niet zo bij ons."

De ChristenUnie in Utrecht

Alhoewel de partij geschiedenis schrijft op landelijk niveau, is er nog geen sprake van een vrouwelijke meerderheid op regionaal of lokaal niveau. Met maar liefst zestien mannelijke fractievoorzitters tegenover zeven vrouwelijke fractievoorzitters in de Utrechtse gemeenteraden, blijven de mannen overduidelijk de boventoon voeren in het lokale politieke landschap. In het onderstaande kaartje is er per gemeente te zien welke gemeenten in de provincie een ChristenUnie-fractie hebben én of die fractie geleid wordt door een man of een vrouw.
Van de zeven door vrouwen geleide fracties, bestaat er één zelfs volledig uit vrouwen. Het gaat om de ChristenUnie-fractie uit Nieuwegein, geleid door Madelon Voorthuijsen. Ze was positief verrast door de aanstelling van Bikker als Tweede Kamer-fractievoorzitter. "Het voelt als een winst voor de partij, ik denk niet dat iemand het verwacht had."
Dat de ChristenUnie zo toegankelijk voor vrouwen is, zit 'm volgens Voorthuijsen in de cultuur binnen de partij. "Er moet een cultuur zijn waardoor het op een natuurlijke manier gaat. Het bewijst vooral dat je het niet moet forceren. Als ik kijk naar hoe procedures verlopen en hoe je een functie kan krijgen binnen de ChristenUnie, dan hoor ik van al mijn vrouwelijke collega's dat vrouw-zijn geen issue is. Zelf ervaar ik dat ook niet."

Niet 'moeten', maar 'kunnen'

Alhoewel de cultuur binnen de partij zorgt voor meer vrouwen in hoge posities, is het dus geen doel op zich volgens de fractievoorzitters. Als het aan de partij ligt, gaat het juist om een gebalanceerde verdeling van zowel mannen als vrouwen in leidinggevende posities. "Ik denk niet dat we per se alleen maar vrouwen aan de top moeten hebben. Ik vind het vooral belangrijk dat we de juiste kandidaat hebben", vertelt Van der Wind. Broekmaat: "Je doel is altijd om een hele gemêleerde lijst te maken, die een goede afspiegeling is van de samenleving. Dat er per se een vrouw bovenaan moet staan, dat is geen uitgangspunt."
Net zoals Broekmaat en Van der Wind, vindt ook Voorthuijsen dat geslacht geen rol moet spelen bij de keuze voor leiders. "Vrouwen zijn gewoon welkom en ze worden gezien als prima kandidaten voor welke positie dan ook. Ik vind niet dat ze die posities moeten krijgen, maar dat ze die kunnen krijgen", vertelt Voorthuijsen. "Ik denk dat het een duidelijk signaal voor de toekomst is. Er zullen andere partijen zijn die misschien wel gaan denken: hoe gaan wij dat ook doen? Ik hoop dat ze een cultuur creëren waarin vrouwen gewoon de kans krijgen."