Medewerkers drankgroothandels leggen vandaag werk neer, weinig gevolgen voor consument

© Pixabay
Utrecht - Vakbond FNV kondigt voor vandaag een staking in de drankindustrie en bij drankgroothandels aan. Werknemers in deze sector kregen eerder een nieuw cao-voorstel, maar werden het daar niet over eens. Werkgevers kregen op hun beurt tot afgelopen vrijdag de tijd voor een betere aanbieding, die kwam er niet en dus leggen de medewerkers hun werk neer.
"Die kans hebben ze voorbij laten gaan", licht Jethro Warbroek van FNV Handel toe. "Ze bieden de medewerkers slechts 4 procent loonsverhoging en 40 euro bruto per maand. Dat zet in deze dure tijden natuurlijk totaal geen zoden aan de dijk."
Het gaat volgens Warbroek om een breed scala aan bedrijven waar vandaag gestaakt wordt. Zo gaat het bijvoorbeeld om fabrieken waar pakken, flessen of blikken worden afgevuld. Een voorbeeld daarvan is frisdrankproducent USD Soft Drinks uit Utrecht. En verder wordt er ook gestaakt bij groothandelaren, die hun dranken weer doorverkopen aan onder meer supermarkten.

Consumenten nog niet geraakt

Warbroek denkt niet dat consumenten al last gaan hebben van deze staking, omdat de schappen niet meteen leeg zullen raken. "Het is nog maar de eerste stakingsdag. Daarna kijken we pas hoe we de druk verder kunnen opvoeren. Maar de bedrijven wel. Want die hebben contracten met andere bedrijven wereldwijd en kunnen door deze staking niet leveren. Het zal dus vooral bedrijven raken."
Leden van FNV hebben met betrekking tot de nieuwe overeenkomst twee duidelijke wensen: een salaris dat met de inflatie meestijgt en een uurloon van minimaal 14 euro. Ook zou er een regeling moeten komen waarbij werknemers drie jaar voor hun AOW kunnen stoppen met werken.
Op Nieuwjaarsdag verliep de vorige cao. Er werd al langer onderhandeld over een nieuwe overeenkomst die één jaar zou duren. In totaal geldt de cao voor ongeveer 20.000 mensen.