Gestoorde man belasterde en bedreigde zijn date en de wijkagent via YouTube, OM eist verplichte behandeling in kliniek

© RTV Utrecht
Utrecht - Een gestoorde man die een vrouw, met wie hij drie keer een date had gehad, maandenlang heeft belasterd, beledigd en bedreigd moet verplicht in een psychiatrisch kliniek worden behandeld. Dat eiste de officier van justitie vandaag in de rechtbank, waar de 42-jarige Utrechter zich vandaag ook nog moest verantwoorden voor belediging en bedreiging van een Utrechtse wijkagent en voor het oproepen tot geweld tegen de overheid.
De man is ervan overtuigd dat de vrouw zijn buurman heeft overgehaald om een prostitutienetwerk op te zetten dat zich bezig hield met verkrachting en marteling van vrouwen en meisjes. Met een microfoon maakte hij geluidsopnamen waarop dat te horen zou zijn. "Ik wil hier weg, ik wil geen hoer zijn", zou volgens de man op een van de opnames te horen zijn. Maar volgens de officier van justitie had hij waandenkbeelden en zijn op de opname alleen geroezemoes, verkeersgeluiden en een dichtslaande deur te horen.

Klokkenluider

De man zag zich echter als klokkenluider en deed tientallen meldingen tegen de vrouw bij haar werkgever. In de rechtbank bleek dat hij daarvan nog steeds overtuigd is. Hij deed bijna 100 meldingen bij de politie en toen die geen actie ondernam richtte hij zijn beschuldigingen en bedreigingen ook op de wijkagent. De verdachte plaatste tussen juli en oktober 2021 meer dan 250 filmpjes op zijn YouTube-kanaal, waarin hij de vrouw en de wijkagent bij naam noemt en oproept om hen om te vermoorden. "Zij moet vermoord worden en wel nu", riep hij dreigend.
Omdat de overheid in zijn ogen niets ondernam tegen de misdaden die hij meende waar te nemen, was er volgens hem sprake van staatsterrorisme. Hij riep op zijn YouTube-kanaal extremisten van diverse pluimage op om naar "Utrecht te komen en op terroristen te schieten die vrouwen vermoorden, inclusief de agenten die moeilijk doen". Toen hij op voorwaarden het proces in vrijheid mocht afwachten, vertrok hij naar België en plaatste hij opnieuw bedreigende en beledigende filmpjes op YouTube.

Schizofreen

De man is volgens psychiaters die hem hebben onderzocht schizofreen en heeft last van psychoses. Hij is daarom volledig ontoerekeningsvatbaar. Het Openbaar Ministerie vroeg de rechtbank om de man te ontslaan van alle rechtsvervolging, maar hij zou wel verplicht in een kliniek opgenomen moeten worden om behandeld te worden voor zijn stoornissen. De rechtbank zou daarvoor een zorgmachtiging moeten afgeven. Zijn twee slachtoffers zou hij een schadevergoeding moeten betalen.
De verdachte zelf zegt dat hij geen last heeft van wanen en verzet zich tegen verplichte zorg. Zijn advocaten vinden dat hij van alle verdenkingen vrijgesproken moet worden. Verplichte zorg in een beveiligde gesloten kliniek is volgens hen onnodig. Hij kan bij zijn moeder wonen in een ander deel van het land. Daar zou hij dan bij een zorginstelling kunnen laten behandelen. Zijn slachtoffers lopen volgens de advocaten geen gevaar. "Mijn client is een man van woorden en niet van daden. Fysieke confrontatie gaat hij uit de weg."

'Nooit meer vrijlaten'

De vrouw die door de verdachte werd bedreigd heeft daar geen boodschap aan. In de rechtbank vertelde zij met trillende stem en benen hoeveel angst de verdachte haar heeft aangejaagd. Zij heeft nog steeds last van de gevolgen en kan haar werk niet meer doen. Ook blijven de onterechte verdachtmakingen aan haar adres volgens haar voor altijd in haar arbeidsdossier staan.
"Dit blijft me altijd achtervolgen, ik kom hier nooit meer vanaf. Ze moeten hem vastzetten achter gesloten deuren en nooit meer vrijlaten", stelde ze geëmotioneerd in haar slachtofferverklaring.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om in deze complexe zaak tot een beslissing te komen.