Mbo'ers pakken podium in Utrechtse Stadschouwburg: 'Studenten en bedrijven koppelen'

© ANP
Utrecht - Door een schreeuwend tekort aan vakmensen groeit het besef dat het middelbaar beroepsonderwijs onmisbaar is. Langzaam neemt de waardering toe en kantelt het imago, maar er kan nog wel een schepje bovenop, vindt ROC Midden Nederland. Daarom is er vandaag een 'lesje mbo' in de Stadsschouwburg in Utrecht. Ondernemers en organisaties kunnen daar kennis maken met het talent van mbo'ers.
"Deze studenten zijn keihard nodig om het gebrek aan vakmensen op te vangen", zegt Nicolien Meijer van ROC Midden Nederland. "In de regio Utrecht speelt het tekort vooral in de sectoren techniek, zorg, ict en onderwijs. We zijn staan bijvoorbeeld voor grote uitdagingen op het gebied van energietransitie, maar ook in de thuiszorg en horeca speelt het. Ik kan eigenlijk geen sector noemen waar geen tekort is."
Meijer: "Ondernemers gaan vandaag eigenlijk terug in de schoolbanken en de studenten staan voor de klas. Ze gaan via workshops en gesprekken laten zien wat het mbo te bieden heeft. Het is bedoeling om studenten en organisaties aan elkaar te koppelen door bijvoorbeeld stages, netwerken of door een afspraak te maken om langs te komen."

Niet dezelfde rechten en mogelijkheden

Mbo'ers hebben vaak niet dezelfde rechten en mogelijkheden als studenten van het hbo en de universiteit. Nog maar een paar jaar geleden werden ze nog leerlingen of deelnemers genoemd in plaats van studenten. Ook werd juni vorig jaar een mbo-student geweigerd in een Utrechtse kroeg vanwege haar opleidingsniveau.
Dat was tegen het zere been van wethouder Dennis de Vries. "Dit bevordert je zelfvertrouwen als student bepaald niet", zegt hij nu. "En dat is zonde en onnodig, want mbo’ers zijn mínstens zo belangrijk als andere studenten. Ook zij hebben talenten en vaardigheden die anderen niet hebben en die hard nodig zijn."
De wethouder en minister Dijkgraaf maken zich sterk om de kloof met het hbo en universitair onderwijs te slechten, ziet het ROC. Zo mochten mbo'ers in augustus voor het eerst meedoen aan de Utrechtse Introductietijd (UIT). Ook kunnen ze inmiddels aanspraak maken op kortingen en meedoen aan studentensport.
"Maar we zijn er nog niet" zegt Meijer. "De gemeente Utrecht heeft stappen gezet, maar mbo'ers moeten overval op dezelfde manier gewaardeerd worden als andere studenten en er moet in de publieke opinie dezelfde waardering voor zijn. Het moet niet uitmaken welke opleiding je hebt genoten."
De mbo-workshops in de Stadsschouwburg beginnen vandaag om 16.00 uur.