Vakbond FNV dolblij met nieuw kantoor aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht

© RTV Utrecht
Utrecht - Het is een plek waar je heen gaat voor een cursus, een overleg of advies op werkgebied: een vakbondshuis. FNV opende vandaag haar nieuwe locatie aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Dit pand staat midden in de samenleving, vindt de vakbond. Daarom hopen ze ook dat de vakbond op deze manier 'dichter bij de mens' komt.
"Dit is een ruimte voor vergaderingen en hier wordt straks een workshop onderhandelen gegeven." FNV-bestuurder Hanneke de Vries is in haar nopjes met het nieuwe pand. "Mensen kunnen hier heel laagdrempelig naar binnen met vragen over werk en inkomen. En als je actief bent voor de FNV kun je hier zitten om activiteiten voor te bereiden."
Vooral de locatie is een grote winst, legt De Vries uit. Voorheen zat dit kantoor aan 't Goylaan, op een plek waar maar weinig mensen langskwamen. Aan de altijd drukke Amsterdamsestraatweg is dat wel anders. "Hier zijn we veel meer zichtbaar. En het zou mooi zijn als meer mensen ons zien en lid willen worden. Want meer leden, dat betekent dat wij als vakbond sterker staan. Daar gaat het om."

Polderen

De vakbonden zijn een ondenkbaar onderdeel van 'de polder', zoals dat heet. Vertegenwoordigers met verschillende belangen zitten om tafel om tot compromissen te komen. Alleen sinds 2011 constateert het CBS een dalend aantal Nederlanders dat lid is van een vakbond. De laatste publicatie stamt uit 2021, en daaruit blijkt dat 1,5 miljoen mensen lid zijn van een vakbond. Het overgrote deel van de leden is 45 jaar of ouder dus ligt vergrijzing op de loer.
Esther Koot is gepromoveerd op CAO-recht en weet waarom de vakbonden kampen met een dalend ledenaantal. "Soms wordt het als vanzelfsprekend aangenomen. We zijn best wel verwend in Nederland omdat de dingen inmiddels heel goed geregeld zijn. Overal is al een CAO en het lijkt net alsof dat zomaar uit de lucht komt vallen. De noodzaak om lid te worden is niet zo groot omdat je makkelijk kunt meeliften op de leden die er al zijn."
Burgemeester Sharon Dijksma opende het vakbondshuis.
Burgemeester Sharon Dijksma opende het vakbondshuis. © RTV Utrecht

Meer jongeren

Het is wachten op nieuwe gegevens van het CBS, maar Yasmin Aitabderrahman, voorzitter van FNV Jong, verwacht dat het aantal jongeren dat lid is geworden is toegenomen. Exacte cijfers heeft ze niet, maar ze ziet de aantallen jongeren toenemen. "Natuurlijk kunnen we het effect van de vergrijzing niet compenseren. Mar het is juist nu heel belangrijk om lid te worden. Dank aan de inflatie of onzekerheid binnen je werk. Je moet je voorstellen, als wij aan tafel komen bij een werkgever en die werkgever die weet dat er een klein percentage vakbondsleden is, dan weet die ook dat het niet veel consequenties heeft als die ergens niet in meegaat."
Vakbond FNV wil dat de lonen stijgen. Afgelopen jaar voerden zij met hun leden dan ook acties, zeker in sectoren waar de lonen al laag zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan medewerkers van Schiphol maar ook onlangs in de Utrechtse binnenstad bij de Bijenkorf.
Vakbondsbestuurder Hanneke de Vries hoop met dit vakbondshuis op een nieuwe impuls. "Dat maakt het zo veel makkelijker om de doelen te behalen. Betere omstandigheden om in te werken."
Hanneke de Vries vertelt over het nut van het nieuwe kantoor op de Amsterdamsestraatweg