Utrecht krijgt een afhaalcoffeeshop, moet tot minder drukte bij andere coffeeshops leiden

© Pixabay
Utrecht - Utrecht krijgt waarschijnlijk een zogeheten drive-through coffeeshop. De gemeente heeft een huurovereenkomst gesloten met een ondernemer die zo'n afhaalwinkel wil starten aan de Griffioenlaan. De komst van de coffeeshop is nog niet definitief, want de ondernemer moet nog wel een aantal vergunningen aanvragen en ook belanghebbenden uit de omgeving mogen hun mening nog geven voor er een definitief besluit wordt genomen.
De gemeenteraad had eerder al opdracht gegeven onderzoek te doen naar een geschikte locatie voor zo'n afhaalcoffeeshop. Daar is in 2021 een locatie aan de Griffioenlaan uitgekomen, omdat die plek aan verschillende uitvalswegen ligt en er geen woningen zijn in de directe omgeving. Bovendien hoopt de gemeente dat een nieuwe coffeeshop aan de rand van de stad leidt tot minder drukte bij bestaande coffeeshops, die zich veelal in de binnenstad bevinden. Volgens de gemeente is er in Utrecht ruimte voor zeventien coffeeshops, terwijl er op dit moment maar elf zijn. Met deze drive-through komt er dus eentje bij.
Voorwaarde was wel dat de ondernemer een positieve beoordeling kreeg in het Bibob-onderzoek. Bij zo'n onderzoek wordt de achtergrond van bedrijven of personen met wie zij zaken doen gescreend. Hierbij zijn geen bezwaren naar voren gekomen, waarna de gemeente en de ondernemer een huurovereenkomst hebben gesloten.

Idee niet nieuw

De afhaalcoffeeshop blijft voor een periode van maximaal 10 jaar. Hiervoor is onder meer gekozen om de ontwikkeling van de A12-zone niet te belemmeren. Voordat de winkel er komt, moet de ondernemer nu eerst zelf nog een aantal stappen doorlopen. Zo moet hij een omgevingsvergunning aanvragen voor het afwijken van het bestemmingsplan, heeft hij een horecavergunning nodig en moet hij een gedoogverklaring aanvragen om een coffeeshop te kunnen uitbaten.
Het idee van een afhaalcoffeeshop is trouwens niet nieuw. Al in 2007 werd hiervoor een aanvraag ingediend bij de gemeente. Toen gaf de gemeente aan dat het plan wettelijk niet mogelijk was, omdat er controle moest zijn op de verkoop van cannabis. Nu, ruim 15 jaar later, komt een drive-through er dus wel.