FC Utrecht-opponent Go Ahead al tien duels ongeslagen: 'Dat heeft ze vertrouwen gegeven, het wordt een hele lastige tegenstander'

Michael Silberbauer heeft inmiddels zijn eerste trainingen achter de rug als hoofdtrainer van FC Utrecht
Michael Silberbauer heeft inmiddels zijn eerste trainingen achter de rug als hoofdtrainer van FC Utrecht © FCUtrecht.nl
Utrecht - FC Utrecht gaat zondag in de eredivisie op bezoek bij Go Ahead Eagles. De formatie van voormalig FC Utrecht-trainer René Hake is bezig aan een ongekende reeks. De Eagles zijn al tien duels zonder nederlaag. De laatste nederlaag dateert van 3 september, toen Feyenoord op de Adelaarshorst een 2-0 achterstand omboog in een 4-3 zege. Nadien boekte Go Ahead Eagles vier overwinningen en speelde het het zes keer gelijk.
"Ze doen het erg goed", stelt Utrecht-trainer Michael Silberbauer. "Dus het wordt een hele lastige tegenstander." De kracht van de ploeg van Hake zit hem volgens Hake in het team. "Die reeks heeft ze natuurlijk vertrouwen gegeven, maar ze voetballen ook goed. Als ze bal veroveren schakelen ze erg snel om. Maar het is niet alleen een counterploeg. En ze hebben een paar spelers die individueel sterk zijn."
Daarbij wordt Go Ahead in Deventer gesteund door een fanatieke eigen aanhang. "Het is wel een beetje een Engels stadion, de tribunes staan dicht op het veld. Je voelt de sfeer en de fans kunnen hun team echt pushen", stelt Silberbauer, die als speler van FC Utrecht nooit in de Adelaarshorst speelde. "Maar ik heb er een wedstrijd van Oranje O21 gezien, dat is wel anders dat een thuiswedstrijd van Go Ahead. Maar je voelt wel de sfeer."
FC Utrechts eerste competitiewedstrijd onder Silberbauer, tegen Feyenoord, leverde na een aantrekkelijk duel een punt op. Silberbauer haalt uit die wedstrijd geen specifieke verbeterpunten. "Zo lang mensen alles geven, en dat was zeker het geval tegen Feyenoord, dan krijg je basis van waaruit je verder kunt werken. Ik ben hier net een paar weken, we moeten elkaar nog leren kennen."
Silberbauer: "Een lastige tegenstander"
Of Silberbauer wijzigingen doorvoert in zijn basiself is nog niet duidelijk. "We hebben heel veel spelers en elke tegenstander is anders", zegt de Deen. "We werken niet met elf spelers, maar met een grote selectie. Het is aan mij om elke week het beste elftal op te stellen." De kans is groot dat Bas Dost, die in de bekerwedstrijd tegen Blauw Geel ontbrak vanwege blijde familie-omstandigheden., er weer bij is. "Hij is nu thuis met zijn gezin. Hij is weer vader geworden en dat is heel bijzonder. Morgen is hij weer op de club, en dan zien we wel verder."

Intensiteit

Het is bij FC Utrecht sinds het aantreden van Michael Silberbauer vaak over intensiteit gegaan. Afgelopen zondag tegen Feyenoord was dat er wel, maar tegen Feyenoord, Ajax en PSV is het meestal geen probleem. Maar datzelfde brengen tegen de kleinere clubs, dat is nog wel eens een probleem voor FC Utrecht. "Daar staat Utrecht een beetje om bekend", erkent Mike van der Hoorn.
"We willen dat veranderen, en dat begint bij jezelf. De wil is er altijd, maar het is een heel raar gegeven", vervolgt Van der Hoorn. "Natuurlijk, de ene wedstrijd is de andere niet. Maar je moet als voetballer altijd klaar zijn voor de strijd." Dat vindt ook Michael Silberbauer. "Natuurlijk, als je tegen de grote clubs speelt komt het vanzelf, vaak ook door de omgeving. Maar uiteindelijk moeten we altijd een bepaald minimum brengen."
Van der Hoorn put ook hoop uit de wedstrijd tegen Blauw Geel'38. "De intensiteit in de eerste helft was prima. En dat is ook een ploeg die mentaal best lastig is, de omstandigheden waren lastig. Maar we deden ons ding, dus we kunnen het wel."
Mike van der Hoorn: "Altijd klaar zijn voor de strijd"
Van der Hoorn werkt nu twee weken onder Silberbauer en stelt vast dat er nu al het nodige is veranderd. "Hij is heel duidelijk in zijn communicatie, hij is met iedereen bezig, hij wil dat iedereen zijn rol kent in de selectie." Daarbij heeft de nieuwe trainer een hele duidelijke stelregel, aldus Van der Hoorn. "Iedereen wil van ploeg B naar ploeg A komen, en dat moet je gewoon keihard laten zien." In dat kader paste ook het wisselbeleid van Silberbauer tegen Blauw Geel. "Dat was niet alleen om spelers wat rust te geven, maar ook spelers de gelegenheid te geven zich te bewijzen."
Iedereen wil van ploeg B naar ploeg A komen, en dat moet je gewoon keihard laten zien
Mike van der Hoorn
Daarbij is Silberbauer ook veel bezig met data. "Voor de wedstrijd merken we daar weinig van, maar na de wedstrijd pakt hij het er wel bij. Dan zegt hij hoeveel kansen Feyenoord had tussen die minuut en die minuut, dus dan weet je wanneer het niveau omlaag ging. Dat houdt je dan ook bezig", zegt Van der Hoorn. Individueel heeft Van der Hoorn niets te vrezen van de data. "Nee, ik krijg niet op mijn duvel omdat ik te weinig meters maak. Hij is echt met het team bezig."
FC Utrecht speelde sinds de oprichting in 1970 51 competitieduels en twee bekerwedstrijden tegen de ploeg uit Deventer. Van die 53 wedstrijden won FC Utrecht er 28, Go Ahead zegevierde dertien keer. Vorig seizoen eindigde het twee keer gelijk: 0-0 in de Galgenwaard, 1-1 in Deventer. Luuk Brouwers -nu FC Utrecht- bracht de thuisploeg in dat duel op voorsprong. Moussa Sylla zorgde voor de gelijkmaker.
De laatste Utrechtse zege dateert van het seizoen 2016/2017. In Deventer werd het toen 0-1 door een eigen doelpunt van Xandro Schenk. Go Ahead Eagles degradeerde dat jaar en keerde pas vorig jaar terug op het hoogste niveau.