170 snorfietsers zonder helm beboet in Utrecht sinds de jaarwisseling

© RTV Utrecht
Utrecht - In de stad Utrecht zijn inmiddels 170 bekeuringen uitgedeeld aan snorfietsers zonder helm. Dat zegt wethouder Lot van Hooijdonk tegen de gemeenteraad. Sinds 1 januari moeten naast bromfietsers ook snorfietsers een helm dragen. Door die plicht ontstond een run op helmen.
Wethouder Van Hooijdonk benadrukt dat de handhavers en de politie niet specifiek op zoek zijn naar snorfietsers zonder helm. “Het wordt meegenomen bij andere verkeersacties, dus ze gaan niet alleen op jacht naar helmen, maar het is onderdeel van een bredere inzet.” Dat aantal van 170 bekeuringen is de stand tot donderdag 12 januari. De boete bedraagt 95 euro, en daar komen dan nog 9 euro administratiekosten bij.

Fatbikes

De wethouder gaf tijdens het wekelijkse vragenuur antwoord op vragen van Fred Dekkers van GroenLinks. Hij denkt dat snorfietsers die geen helm willen dragen uit zullen wijken naar zogenoemde fatbikes. Dat zijn elektrische fietsten met dikke banden. Bij een deel van die fatbikes hoef je niet te trappen. Dekkers wilde van de wethouder weten of zij bereid is om een landelijke helmplicht voor fatbikes te bepleiten.
Van Hooijdonk is daar geen voorstander van omdat fatbikes geen afzonderlijke categorie vormen. Ze vallen onder e-bikes. Van Hooijdonk beseft dat bijvoorbeeld artsen zo’n helmplicht wel zien zitten, maar zij vreest dat mensen dan overstappen op andere vormen van transport. De GroenLinks-wethouder zou dat jammer vinden omdat zij e-bikes een gezonde en milieuvriendelijke manier van verplaatsen vindt. “Een helmplicht maakt meer kapot dan je lief is, als mensen dan minder gaan fietsen”, zei ze in de raad. Ze wil het gebruik van helmen op e-bikes wel gaan stimuleren, met name bij ouderen.