Vuilnismannen en andere ambtenaren Utrecht gaan staken: 'Burger gaat er helaas veel van merken'

© ANP
Utrecht - Honderden ambtenaren van de gemeente Utrecht leggen eind van het maand hun werk neer. Dat betekent mogelijk dat ondergrondse containers niet geleegd worden en dat het gemeentehuis niet bereikbaar is voor zaken zoals een nieuw paspoort. Het doel van de staking is het afdwingen van een betere cao, meldt de vakbond FNV.
De burger gaat er "helaas veel van merken", zegt FNV-bestuurder Gijsbert Boggia. "Voor echt een flinke periode zullen de containers niet geleegd worden en afvalscheidingsstations die dicht zijn. Dat vinden de ambtenaren, en wij ook, heel vervelend. Maar we hebben nu eenmaal te maken met een overheidsorganisatie die niet bereid is om mensen een fatsoenlijke loonsverhoging te geven. Met dit idioot lage bod zijn zij dan ook verantwoordelijk voor de overlast."
De FNV stelde een ultimatum aan de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten dat vandaag is verlopen. Hierop kondigde de vakbond de staking aan, ambtenaren in verschillende gemeenten hebben zich volgen FNV aangesloten. In onze provincie zijn er op dit moment geen andere gemeenten dan Utrecht bekend die gaan staken. Mogelijk volgt dit nog.

'De ambtenaren zijn echt, echt heel boos'

De vakbond is niet tevreden met het bod van vier procent loonsverhoging dat nu op tafel ligt. FNV-bestuurder Boggia: "In een tijd waar de inflatie boven de 14 procent ligt zeggen werkgevers met droge ogen dat ze 4 procent wel voldoende vinden. En daarnaast willen ze ook de sociale zekerheid in de cao nog verder uitkleden. Het is echt een idioot bod, onze eis is 12 procent. Daarmee zitten we al onder de inflatie. Dus zelfs als dit wordt geaccepteerd gaan mensen er nog in koopkracht op achteruit."
De ambtenaren vinden het moeilijk hun werk neer te leggen, maar de actiebereid in Utrecht is toch heel groot, zegt Boggia. "Mensen voelen zich echt geschoffeerd en begrijpen het niet. In de krant lezen ze over allerlei organisaties die meer loonsverhoging geven, de gemiddelde loonstijging is zeven procent. De VNG komt hiermee en zegt: dit is een goed bod. De ambtenaren zijn echt, echt heel boos."
Wanneer en hoe lang er in Utrecht precies gestaakt gaat worden, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het waarschijnlijk een langdurige staking wordt. Boggia: "Ze zouden het liefst morgen het werk neerleggen, maar staken vergt een zorgvuldige voorbereiding."
15 februari staat in Utrecht een actiedag gepland. Mocht de VNG eerder met een goed bod komen bestaat de kans dat dit niet doorgaat.
In antwoord op vragen van RTV Utrecht laat de gemeente weten dat het lastig is in te schatten of er daadwerkelijk stakingen komen en hoe groot de actiebereidheid is. Of de gemeente Utrecht zelf actie gaat ondernemen als er gestaakt wordt kan een woordvoerder ook nog niet zeggen: “Laten we niet op de feiten vooruitlopen.”