UMC Utrecht: drinken tot vlak voor operatie is veilig, bij voorkeur limonade met suiker

© Pixabay
Utrecht - Mensen die in het UMC Utrecht een operatie moeten ondergaan, mogen tot vlak voor de ingreep blijven drinken. Het ziekenhuis deed afgelopen jaren onderzoek naar het aanpassen van de richtlijn en concludeerde onlangs in een wetenschappelijke publicatie dat het werkt. Naar eigen zeggen is het UMC het eerste ziekenhuis dat patiënten toestaat tot vlak voor de operatie te blijven drinken.
Volgens de geldende richtlijnen moeten mensen twee uur voor een operatie stoppen met drinken, legt anesthesioloog Marije Marsman uit. Maaginhoud kan tijdens de narcose in de longen terechtkomen.
Eerder werden die regels voor kinderen al aangepast. Kinderen voelen zich snel slecht als ze een tijd lang geen vocht en suikers binnenkrijgen, aldus Marsman. Zij mogen dus al blijven drinken tot vlak voor een ingreep. "Maar volwassenen zijn niet heel veel anders dan kinderen", zo vonden de Utrechtse artsen.
In 2019 wijzigde het UMC Utrecht de werkwijze. Ook volwassenen mochten vanaf dat moment drinken tot aan een operatie. Het ziekenhuis verzamelde in de jaren daarna gegevens van zo'n 16.000 patiënten. Het blijkt, zoals de artsen al dachten, even veilig, aangezien vloeistoffen vrij snel weer weg zijn uit de maag. En patiënten voelen zich beter na een operatie, aldus Marsman. Ze vergelijkt een ingreep met het rennen van een marathon. Wie van tevoren veel koolhydraten tot zich neemt, raakt minder uitgeput.

Eten uit den boze

Ze benadrukt dat patiënten heldere dranken tot zich mogen nemen, maar eten kort voor de operatie is en blijft uit den boze. Vast voedsel in je longen krijgen is namelijk nog een stuk ernstiger dan wanneer dat met een vloeistof gebeurt, zegt Marsman. Ook bijvoorbeeld een bouillon is geen goed idee, omdat daar vet in zit.
Marsman adviseert patiënten limonade met suiker te drinken. "Mensen vragen dan: maar suiker is toch slecht voor je? Maar die suikers heb je echt nodig voor een operatie."