Fors meer coronavaccinaties ten opzichte van vorige week, ook in Utrecht

© Pixabay
Utrecht - In de eerste week van het nieuwe jaar zijn er fors meer coronavaccinaties gezet in de provincie Utrecht in vergelijking met de week ervoor. Een woordvoerder van de GGD Utrecht meldt 4.318 prikken in week 1 ten opzichte van bijna drieduizend (2.934) prikken in week 52 (2022).
Het is moeilijk te duiden wat de reden achter die toename is. In hoeverre het sentiment rondom China meespeelt, kan GGD niet aangeven. "Maar eerder zagen we wel dat, als er meer besmettingen in de bevolking waren of er een ‘dreiging’ was, meer mensen zich lieten vaccineren."
Ook maakt het volgens de gezondheidsdienst uit als mensen anderen om zich heen ziek zien worden. "Dat maakt dat ze net die laatste stap zetten en een vaccinatie halen."

Landelijke trend

Daarnaast ziet de GGD meer 50+'ers die in de najaarsgolf van vorig jaar besmet raakten drie maanden later alsnog hun herhaalprik halen. "Alleen in de stad Utrecht is er ook een aandeel wat jongere mensen."
De toenemende priktrend in Utrecht is vergelijkbaar met de landelijke cijfers. Bijna 50.000 mensen lieten afgelopen week een extra inenting zetten. De week ervoor was dat nog ruim 28.000. Vooral bij mensen van 50 tot 85 jaar stijgt de opkomst.