Jubileumjaar Bureau Hengeveld van start

© RTV Utrecht
Utrecht - Na een korte kerstvakantie gaat Bureau Hengeveld vandaag weer van start op RTV Utrecht. Het is de 20e jaargang van het succesvolle opsporingsprogramma. In oktober 2003 was het voor het eerst op de Utrechtse buis, toen nog gepresenteerd door Rob van Burik en Annechien Steenhuizen.
De redactie heeft de balans van 2022 opgemaakt en concludeerde dat er 142 zaken zijn behandeld. Kijkers belden 186 tips door en daarmee werden 49 verdachten aangehouden. In totaal zijn 35 zaken opgelost. "Dat is natuurlijk weer een heel mooi aantal", zegt presentator Sacharko Broere. "En dat allemaal dankzij de hulp van het publiek, fantastisch."
Ook de politie Midden-Nederland is meer dan tevreden met de score. Woordvoerder Suzanne Lesquillier: "We zijn er heel blij mee. We hopen dat de kijkers ook dit jaar weer goed meedenken en tips doorgeven, of dat nou telefonisch is of online."

Oplichting

Wat in 2022 opviel was het grote aantal zaken waarin vooral ouderen werden opgelicht door zogenaamde bankmedewerkers. Aan de telefoon wordt gevraagd om bankgegevens en even later wordt de pinpas opgehaald, allemaal omdat er zogenaamd fraude is gepleegd op de bankrekening. Sommige slachtoffers raakten tienduizenden euro's kwijt. "Uiteraard denk ik wel eens, waarom trap je daar nou in?" zegt Broere. "Maar de daders gaan gewoon heel geraffineerd te werk. Uiteindelijk kan het iedereen overkomen."
In de eerste uitzending van het nieuwe jaar wordt aandacht besteed aan ongeregeldheden in de nieuwjaarsnacht. In de Utrechtse wijk Tolsteeg klonk een enorme explosie en in Zeist werden brandweermannen belaagd met zwaar vuurwerk.
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, de politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie Midden-Nederland.