Ballenbak voor volwassenen of een galerie? Kinderen zijn hier niet meer welkom

© RTV Utrecht
Utrecht - Kunstenaar Joyce Overheul giet maatschappelijke thema's in humoristische kunst bij haar nieuwe expositie Het ergste moet nog komen. De tentoonstelling in de Utrechtse Galerie Larik lijkt een walhalla voor kinderen, maar die zijn niet meer welkom.
Een vloer bezaaid met vrolijk gekleurde ballen trekt de aandacht als je de galerie op de Nijverheidsweg binnenloopt. Alleen in het midden van de galerie is een klein stukje vloer zichtbaar. Bezoekers moeten schoenen - en kinderen, daarover later meer - achterlaten voordat ze de ballenbak betreden om kunst te bekijken.

Instagram-look

De werken aan de muur hebben verschillende thema's zoals seksisme, oorlog en crisis en zijn geselecteerd door kunstenares Joyce Overheul. Het is een greep uit het werk van negen kunstenaars. In een hoek staan een paar gebreide molotovcocktails en er hangt een met soep bevuild kunstwerk aan de muur.
Ook eigen werk van Overheul hangt in de galerie. De kunstenares houdt zich vaak bezig met gelijkheid, emancipatie en feminisme. "Als je grote thema's aan de kaak wil stellen kan je gaan drammen, maar je kan het ook op een leuke manier brengen. Als je stiekem best wel serieuze kunst bij een ballenbak zet werkt dat absurdistisch, maar het maakt ook de drempel lager om naar binnen te gaan."
Joyce ziet dat sommige mensen het eng vinden om bij een galerie naar binnen te gaan. De ballenbak kan daartegen helpen, is de tegenhanger van een klinische galerie met witte muren, rust en stilte. "Door hier allerlei ballen neer te leggen maakt het een enorm lawaai als je er doorheen loopt. Ook geeft het een instagrammable uiterlijk dat weer mensen aantrekt."

KidZity

De ballenbak heeft een grote aantrekkingskracht op een jong publiek, zag galeriehouder Oscar Larik. "Het eerste weekend dat wij open waren kregen we erg veel kinderen de ballenbak ingegooid door ouders." De galerie zit namelijk in hetzelfde pand als het café van Oscar. ''Ze zagen niet eens dat er kunst aan de muur hing en dat zegt natuurlijk ook wel wat. We hopen die mensen er juist met deze galerie op te wijzen dat overal om je heen kunst kan hangen."
Inmiddels hangt er een bordje met huisregels bij de ingang van de galerie waarop staat dat kinderen niet welkom zijn. "Helaas werkt het niet om kinderen toe te laten in de galerie omdat de ballenbak te veel uitnodigt om erin te spelen, in combinatie met dure kunst die aan de muur hangt is het te riskant dat er iets kapot gaat", vertelt Oscar. "Gelukkig is de KidZity maar een paar honderd meter verderop, daar is voor hen wel een enorme ballenbak beschikbaar."
Ondanks dat de galerie in het begin vooral door kinderen werd bezocht, zijn Joyce en Oscar erg tevreden over de reacties: "Tot nu toe hebben we meer bezoekers gehad dan verwacht en valt het op dat er heel veel mensen langskomen die normaal niet zo snel naar een galerie gaan. Dit is ook precies wat we willen bereiken want kunst moet voor iedereen zijn, vinden we." Als je boven de 16 jaar oud bent kan je de galerie in café de NAR tot 21 januari bezoeken.