GroenLinks zegt in Stadhuisplein Utrecht: 'Het is een dapper besluit dat de Machinerie er niet komt"

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De stekker is uit het project De Machinerie getrokken. Dat gebeurde in oktober vorig jaar. Daarmee wordt voorkomen dat een cultuurproject miljoenen euro's meer gaat kosten dan begroot. Daarom vindt Ingeborg Hornsveld (GroenLinks) het stoppen van het project een dapper besluit. Bert van Steeg (CDA) is het daar maar deels mee eens, wat hem betreft was het project nooit gestart, of had de stekker er al veel eerder uit gekund.
De Machinerie was een cultuurproject op het gebied van film en beeld. In het voormalig pand van de Central Studios aan de Gietijzerstraat moesten vier multifunctionele filmzalen komen, met daarnaast werkplekken, studio’s, evenement- en expositieruimtes. Ook was er horeca gepland in het pand. Volgens de gemeente moest De Machinerie een levendige uitgaansplek worden voor omwonenden, de stad en de regio met nationale aantrekkingskracht. Het was de bedoeling dat filmhuis ’t Hoogt, het Nederlands Film Festival en Fotodok er een plekje zouden krijgen. Het plan werd deels gefinancierd door de eigenaar van het pand. De gemeente zou 3,55 miljoen euro bijdragen.
Maar het werd hem niet. Het pand had in 2022 klaar moeten zijn, maar eerst gooide corona roet in het eten. En daarna de oorlog in Oekraïne, de inflatie, de gestegen energiekosten en tenslotte de krapte op de arbeidsmarkt. De kosten dreigden de pan uit te rijzen.
Tekst loopt door na de foto
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Vorig jaar zomer werd het plan al flink uitgekleed en stelde de gemeente nog eens 300.000 euro extra ter beschikking. Het mocht niet baten, een paar maanden later trokken de initiatiefnemers er gezamenlijk de stekker uit: er komt nu geen Machinerie in Utrecht.

Risico's

In het programma Stadhuisplein op Bingo FM spraken vertegenwoordigers van Student & Starter, het CDA en GroenLinks over de zaak. Ingeborg Hornsveld van GroenLinks was eerst voor het plan van de Machinerie, maar steunt nu het staken het project. "Met hoe we er nu naar kijken, gaan we er niet mee verder. Dat vind ik dapper. En dat we daarmee een risico hebben genomen, dat klopt", zei ze op Bingo FM.
Student & Starter steunt hun eigen wethouder Eva Oosters, die in overleg met de partners het project gestopt heeft. Annemarijn Oudejans noemt het desondanks jammer. "Soms moet je gewoon iets proberen, even een mooi plan uitwerken en kijken tot hoever je kan gaan", zei ze in de uitzending. "Je moet als bestuurder ook een beetje risico's durven nemen."
De hele uitzending van Bingo FM kan je hier beluisteren.
Bert van Steeg (CDA) is het helemaal eens met het stoppen van het plan, maar wat hem betreft was dat al veel eerder gebeurd. "Het was een plan van een kleine club, van een culturele elite", zei hij in de uitzending. "Wij hadden veel liever gezien dat je Utrecht er veel breder bij betrekt. En dat is vanaf het begin onvoldoende gebeurd." Hij vindt het jammer dat er veel geld werd uitgetrokken voor een relatief kleine groep. "Het CDA vindt dat je meer moet investeren in cultuur in de wijken."
Aanstaande donderdag praat de gemeenteraad over het stopzetten van de Machinerie. Dan wordt ook bekend hoeveel geld van de 3,85 miljoen euro die door de gemeente beschikbaar gesteld was inmiddels opgegaan is aan de voorbereidingen.