OM: 'Gewapende man eiste geld van bezoekers Utrechts café en dreigde met explosieven'

© Koen Laureij
Utrecht - De schrik moet groot zijn geweest toen op 28 september een man met een vuurwapen 's avonds een café aan de Jutfaseweg in Utrecht binnenstapte, een van de bezoekers bedreigde en eiste dat er geld voor hem zou worden ingezameld. Om zijn eis kracht bij te zetten, dreigde hij ook nog eens om de boel op te blazen.
Toen iemand de politie waarschuwde sloeg de 39-jarige Nieuwegeiner in zijn auto op de vlucht. Na een ware klopjacht, waarbij ook een helikopter en honden werden ingezet, werd hij aangehouden in een woonwagenkamp aan de Kanaalweg in Utrecht. Vandaag werd de zaak tegen hem voor het eerst behandeld in een openbare zitting in de Utrechtse rechtbank.
Ik heb semtex in de auto liggen en ga daarmee de kroeg opblazen.
verdachte volgens getuige

Aanleiding onduidelijk

"Ik verwacht van jullie een envelop en die wil ik binnen een uur zien, anders schiet ik hier alle ramen eruit", had hij volgens het Openbaar Ministerie tegen de aanwezigen geroepen. En ook: "Ik heb semtex in de auto liggen en ga daarmee de kroeg opblazen." Hij wordt door het OM vervolgd voor bedreiging, poging tot afpersing en bezit van een vuurwapen met munitie. Daarnaast heeft zijn partner aangifte tegen hem gedaan wegens mishandeling.
De verdachte was vandaag zelf niet bij de inleidende zitting in zijn zaak aanwezig. Volgens het OM heeft hij verklaard dat hij "verhaal wilde halen" bij iemand in het café. Wat daarvoor de aanleiding was bleef vanmiddag nog onduidelijk. De officier van justitie vindt het vooral ernstig dat hij met een geladen vuurwapen rondliep.

Veelpleger

De verdachte is een notoire veelpleger die ook al eerder voor geweldszaken is veroordeeld en ook nog een aantal veroordelingen heeft openstaan. Volgens zijn advocaat droeg hij het wapen bij zich omdat hij zich onveilig voelde. Hij was kort geleden door iemand met een mes toegetakeld, vertelde de advocaat, en de politie had hem gewaarschuwd dat hij beter de stad kon verlaten omdat hij op een dodenlijst zou staan.
De verdediging vroeg de rechtbank om de man zijn proces in vrijheid af te laten wachten, maar dat werd vanwege de ernst van de verdenkingen afgewezen. Hij heeft nog verschillende celstraffen openstaan, in totaal een kleine vijf maanden. Die kan hij nu ondertussen gaan uitzitten, besliste de rechtbank.
Op 27 maart wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Dan worden alle verdenkingen uitgebreid met de verdachte besproken en komt het OM met een strafeis.