Verkeerstuin in Utrecht wil verplichte scootmobiellessen: 'Er gebeuren heel veel ongelukken'

© RTV Utrecht
Utrecht - Midden in het groene park Transwijk in Utrecht staan spoorbomen en verkeerslichten. Ze horen bij de Verkeerstuin, een plek waar er allerlei verkeerssituaties worden nagebootst zodat jong en oud kan oefenen in het verkeer. Vandaag is de Scootmobiel Club uit Nieuwegein op het terrein. Met een clubje trainen ze het achteruit inparkeren en slalommen ze om pylonnen.
Verkeerstuin in Utrecht wil verplichte scootmobiellessen: 'Er gebeuren heel veel ongelukken'
Het is niet gebruikelijk dat gebruikers lessen volgen om in een scootmobiel te rijden. Er is geen rijbewijs of les voor nodig maar coördinator van de Verkeerstuin, Astrid van Maarseveen, vindt dat daar verandering in moet komen. "Mensen krijgen een scootmobiel via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of schaffen er eentje aan. En er wordt wel iets uitgelegd, maar hoe ga je ermee om in het echte verkeer?"
Ze ziet vaak dat mensen ergens van schrikken en per ongeluk de hendel inknijpen en gas geven in plaats van remmen. "Dat moet je wel even weten."

Ongelukken

Uit een Kamerbrief van minister Mark Harbers van november 2022 blijkt dat de scootmobiel het vervoersmiddel met de hoogste kans op een dodelijk ongeval is. Daarom vindt Astrid dat lessen een verplichting zouden moeten zijn. "Soms moeten ze opeens remmen of uitwijken. Ze zouden een scootmobiel pas moeten aanschaffen als ze dat onder de knie hebben." Ze beaamt dat het mogelijk een drempel zou kunnen zijn voor mensen om een scootmobiel te gebruiken maar ziet regelmatig mensen die een nare ervaring hebben gehad en dan toch een les willen om weer te durven rijden. Met een verplichte les denkt ze dit soort situaties voor te zijn.
Henny Vloon uit Nieuwegein rijdt al twee jaar in een scootmobiel en kan meepraten over ongelukken. "Ik ben een keer op een rotonde geweest en toen er opeens een auto kwam moest ik m'n stuur omgooien. En toen lag ik op de zijkant en lag m'n voet er ook onder. Ik kon er zelf niet onder vandaan dus andere mensen hebben me geholpen", vertelt hij. Hij heeft zelf geen lessen gevolgd toen hij voor het eerst een scootmobiel gebruikte maar denkt dat het een goed idee is.
Rita van de Klomp uit Nieuwegein rijdt al veertien jaar in een scootmobiel en heeft wel lessen gevolgd. Ze kreeg de les van een ergotherapeut na een revalidatieperiode. "Dat was heel fijn. Ik wist niet hoe het werkte maar na twee lessen had ik het onder de knie."

Stoepje meegepakt

Bij de les van vandaag blijven grote ongelukken uit. De Scootmobiel Club volgt moeiteloos het parcours in de Verkeerstuin. Alleen bij het achteruit slalommen worden een paar obstakels geraakt en rijdt een van de deelnemers per ongeluk achteruit een stoepje op. Maar toch krijgen ze allemaal een klein roze kaartje mee naar huis, ze hebben hun rijbewijs gehaald.