Utrechtse startups op techshow in Las Vegas: 'Op zoek naar investeerders'

Utrecht - De techwereld komt vandaag samen in Las Vegas op de jaarlijkse Consumer Electronics Show. Tientallen Nederlandse innovatieve ondernemers en startups presenteren zich op deze prestigieuze beurs in de woestijn- en gokstad. Zes Utrechtse bedrijven zijn onderdeel van de omvangrijke handelsmissie.
Het gaat onder meer om SØVN, wat 'slaap' betekent in het Deens. Dit bedrijf heeft slimme oordopjes gemaakt die tandenknarsen opmerken en aansporen om ermee te stoppen. Een verbonden app helpt om je knarsgedrag bij te houden en controle te krijgen over onbewust gedrag.
De slimme oordopjes.
De slimme oordopjes. © getsovn.com
Het doel is een verbeterde slaap, verminderde spanning en gebitsbescherming. "De dopjes controleren de kaakbewegingen vanaf het oor en onderbreken het knarsen of klemmen zodra het begint, met rustgevende trillingen die de slaap niet verstoren", legt Selina Tirtajana uit. Ze medeoprichter en directeur van SØVN.
Het bedrijf bestaat sinds juli 2020. Selina kwam op het idee omdat ze zelf kampte met slechte nachten, een zere kaak en gebroken gebitsbeschermers. Ze zocht jarenlang naar een oplossing, maar vond er geen. Samen met partner Gabriel besloot ze haar eigen idee te ontwikkelen.
De oordopjes van SØVN wonnen al een prestigieuze innovatieprijs. In Las Vegas hoopt Selina nieuwe stappen te kunnen zetten naar de consumentenmarkt. "We presenteren ons product en gaan op zoek naar investeerders en nieuwe commerciële partners."
Selina en Gabriel.
Selina en Gabriel. © getsovn.com

Tegengaan van voedselverspilling

WasteWatchers en Orbisk uit Utrecht zijn eveneens in Las Vegas te vinden. Deze softwarebedrijven zetten kunstmatige intelligentie in om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan. Orbisk helpt professionele keukenbrigades grip te krijgen. Dat gebeurt met de 'Orbi', een apparaat met beeldherkenning. Orbi registreert automatisch welke ingrediënten worden weggegooid, in welke hoeveelheid én op welk moment van de dag. De gegevens zijn terug te vinden in een dashboard, waardoor gebruikers voedselverspilling op maat kunnen tegengaan.
Het Utrechtse bedrijf WasteWatchers helpt op dit moment zo'n tweehonderd organisaties om voedselverspilling tegen te gaan. Oprichter is Thomas Luttikhold. Zijn idee ontstond in 2013 na het schrijven van zijn afstudeerscriptie over voedselverspilling. Vier jaar later werd Wastewatchers bekroond met een Europese prijs, de Refresh EU Food Solution Contest. Het Utrechtse bedrijf werkt met een tool waarin vier weken lang metingen worden bijgehouden. Een live dashboard toont de eerste resultaten met inzichten waarop gestuurd kan worden.

UtrechtInc

Zes Utrechtse bedrijven op een techbeurs in Las Vegas, niet slecht natuurlijk. "De stad is aantrekkelijk door zijn centrale ligging, goede infrastructuur, leefklimaat en de enorme vijver aan talent", verklaart Selina. De startups zijn gelieerd aan UtrechtInc van de Universiteit Utrecht (UU) en het UMC Utrecht. Dit netwerk is opgericht om opgebouwde kennis van de kennisinstellingen terug te brengen naar de maatschappij. Een van de manieren om dat te doen is om er een bedrijfje van te maken, een startup. Dat heeft UtrechtInc de afgelopen jaren zo’n driehonderd keer gedaan.
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) benadrukt dat de hele techwereld samenkomt op de beurs in Las Vegas. Techleap-ambassadeur prins Constantijn stelt dat de show een manier is om te kijken hoe er gereageerd wordt op de ideeën van startups. Daarnaast kunnen er makkelijk internationale contacten gelegd worden.
De entree van de beurs in Las Vegas.
De entree van de beurs in Las Vegas. © ANP

Andere Nederlandse bedrijven in Las Vegas

De Nederlandse bedrijven die naar de show gaan zijn heel divers. Zo maakt AgXeed uit het Noord-Limburgse Oirlo zelfrijdende landbouwvoertuigen, ontwikkelde het Amsterdamse CarbonX een duurzamer materiaal voor banden en Whispp uit Leiden helpt om spraak van mensen met schade aan hun stembanden om te zetten in hun eigenlijke stemgeluid.
Verder is Lightyear een blikvanger. De Helmondse maker van elektrische auto's met zonnepanelen zegt met nieuws te komen over zijn eerste massamodel, de Lightyear 2. Ook toont Lightyear de 0, zijn eerste, duurdere auto die momenteel al in productie is.
Sowieso laten automakers zich steeds vaker zien op CES, waar de beurs eerder vooral gericht was op techbedrijven als Microsoft, Samsung en Sony en computerproducenten als Acer en Dell. Die zijn ook nu nog aanwezig, maar Volkswagen plaatste ook al een bericht op Instagram om zijn komst naar de beurs aan te kondigen. Dat bedrijf zegt een nieuwe elektrische auto te laten zien. Ook Hyundai en Kia zijn aanwezig in Las Vegas.
Officieel duurt CES van donderdag tot en met zondag. Veel grote bedrijven geven al eerder presentaties over nieuwe producten die ze op de techbeurs laten zien.