Tieners die EO-cameraploeg overvielen in Leidsche Rijn niet terug de cel in

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. © Inno Kurnia, Pixabay
Utrecht - Twee 18-jarige Utrechters hoeven niet meer terug de cel in voor het overvallen en beroven van een cameraploeg van de EO bij een school in de wijk Leidsche Rijn vorig jaar. Ze kregen wel celstraffen opgelegd, maar die straf hebben ze al in voorarrest uitgezeten.
De journalisten waren op 24 april aan het filmen bij de middelbare school op de Donsvlinder, toen twee mannen in een witte bestelwagen naast hen stopten. Een van de mannen bedreigde de EO-medewerkers met een schroevendraaier, de ander gaf de cameraman een duw en pakte de camera. Toen de cameraman het statief vastgreep om de diefstal te verhinderen, werd hij omvergetrokken.
"Je hebt er niets aan, je hebt er niets aan", riep iemand van de ploeg nog, maar de jongens gooiden de camera in het busje en reden weg. Een getuige had echter het kenteken genoteerd. Na een klopjacht door de politie werden de straatrovers op de Franciscusdreef in Overvecht gearresteerd. In hun bestelwagen werd de camera teruggevonden. Er lag ook een aantal navigatieapparaten in het busje.

Veiligheid van journalisten

De beroving gebeurde net in een periode dat Free Press Unlimited bekend maakte dat de veiligheid van journalisten tijdens hun werk flink afnam. In Utrecht werden de afgelopen jaren meerdere cameraploegen belaagd en overvallen en er werd gevreesd dat dit opnieuw een aanval op de persvrijheid was.
Volgens de 18-jarige Alal Ben G. had de beroving niks te maken met een aanval op de vrije pers, maar was hij samen met zijn vriend uit op waardevolle spullen. De man gaf ook toe voor en na deze beroving - en dus ook tijdens zijn voorlopige vrijlating voor dit misdrijf - zeker zes auto-inbraken had gepleegd. De andere verdachte was tijdens de overval nog 17 jaar en hij werd als minderjarige veroordeeld tot jeugddetentie.

Eis

De oudste dader kreeg van de rechtbank een celstraf van 210 dagen, waarvan 81 voorwaardelijk. Hij zat al 129 dagen in voorarrest. De andere jongen kreeg 80 dagen cel, waarvan 28 dagen voorwaardelijk. Ook hij had zijn onvoorwaardelijke deel al in de cel doorgebracht. Tegen de twee was respectievelijk negen en zes maanden cel geëist.