11-jarige jongen moet hand en oog missen door vuurwerk: 'Lijkt wel oorlog, waar zijn we mee bezig?'

Archief.
Archief. © ANP
Utrecht - Een 11-jarige jongen is zaterdag voor de jaarwisseling zijn hand en oog kwijtgeraakt door vuurwerk. Pediatrisch plastisch chirurg Emma Paes van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht bericht daarover op Linkedin.
"Het is 23.00 uur op 31 december 2022, als mijn collega en ik boven de volledig ontplofte hand van een 11-jarig jongetje zitten", schrijft ze. "We hebben alle mogelijke opties bekeken om iets te kunnen herstellen, maar er blijkt niets anders mogelijk dan de hand met al zijn vingers te amputeren. Hij houdt een stomp tot zijn pols over. Zijn rechter oog moet door uitgebreid letsel door de oogarts verwijderd worden."
Wat moeten we nu tegen elkaar zeggen: vrolijk nieuwjaar?
Plastisch chirurg WKZ
Als even later om 00.00 uur het nieuwe jaar ingaat, is een feeststemming ver te zoeken, beschrijft de chirurg. "Het hele team in de operatiekamer zit geconcentreerd te werken en voelt op zijn manier de pijn en het verdriet van dit jongetje en zijn familie. Wat moeten we nu tegen elkaar zeggen: vrolijk nieuwjaar?"
Als ze terugloopt naar de parkeergarage, is het nog donker. "Maar in de verte licht de hemel op en hoor ik harde knallen. Het lijkt wel oorlog…Kan iemand me kan uitleggen waar we mee bezig zijn in ons land?"

Andere slachtoffers

Ook in Rotterdam was er een jong vuurwerkslachtoffer. Een 13-jarige jongen raakte daar zondag twee vingers kwijt nadat hij vuurwerk dat niet was afgegaan van de straat pakte en opnieuw afstak. Het ging volgens de politie om een Cobra 6. In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot nu toe 23 mensen met oogletsel door vuurwerk binnengebracht. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.
Een van de slachtoffers is blijvend blind aan één oog, zes hebben ander blijvend letsel. "We zijn weer terug bij af. Doodzonde dat dit toch weer de prijs moet zijn van Nieuwjaar vieren", aldus oogarts Tjeerd de Faber. Hij pleit al jaren voor een permanent landelijk vuurwerkverbod.

Utrechtse ziekenhuizen

In het Meander Medisch Centrum in Amersfoort was de nacht niet drukker dan voorgaande twee coronajaren. "De letsels van de vuurwerkslachtoffers zijn wel ernstiger dan het afgelopen jaar", meldt het ziekenhuis. Op de spoedeisende hulp werden vier vuurwerkslachtoffers behandeld, van wie twee jonger zijn dan 16 jaar. Een andere patiënt liep oogletsel op.
Daarnaast behandelde het Amersfoortse ziekenhuis vijf mensen vanwege een alcoholvergiftiging. Het ziekenhuis spreekt ondanks die incidenten van een 'gemoedelijke sfeer' op de spoedeisende hulp.
Op de spoedeisende hulp van UMC Utrecht was het vannacht drukker dan vorig jaar. "We hebben mensen geholpen die gewond geraakt zijn door vuurwerk, mensen die ernstig letsel hadden opgelopen door bijvoorbeeld een val en reanimaties. Verder was het een normale nacht in het ziekenhuis op de verpleegafdelingen", laat een woordvoerder weten.
In het Diakonessenhuis in Utrecht was het beeld tweeledig. "Het was over de algehele linie druk, maar wel hanteerbaar", laat een woordvoerder aan RTV Utrecht weten. "We hadden te maken met vijftien alcoholgerelateerde incidenten, dat waren er andere jaren twee keer zo veel. Maar qua vuurwerk viel het weer tegen: eerdere jaren hadden we één of twee mensen op de spoedeisende hulp, dit jaar waren dat er vijf." Volgens de woordvoerder ging het om fors letsel: zo had iemand een gescheurd trommelvlies en moest weer iemand anders naar het brandwondencentrum voor verdere behandeling.
In het St Antonius in Utrecht waren zes (alcohol)vergiftigingen en drie vuurwerkslachtoffers (2 hand, 1 oog). In het St. Antonius in Nieuwegein werden twee mensen met (alcohol)vergiftigingen behandeld en vier vuurwerkslachtoffers (2 hand, 1 hals, 1 oog). Verder was het op beide locaties een relatief rustige nacht, meldt het ziekenhuis.

Eerste Utrechtse baby's

De eerste baby in het ziekenhuis werd vannacht geboren in het Wilhelmina Kinderziekenhuis om 01.51 uur. Het Diakonessenhuis verwelkomde pas rond 04.45 uur de eerste baby van 2023. In St. Antonius Geboortezorg zag om 5.30 uur Olivia als eerste van dit jaar het levenslicht.