TivoliVredenburg stopt samenwerking met deel Russische kunstenaars en artiesten

© ANP
Utrecht/Utrecht - Het Utrechtse TivoliVredenburg werkt niet meer samen met culturele instellingen of personen die gelieerd zijn aan de Russische staat. Kunstenaars blijven welkom wanneer zij zich niet pro-oorlog hebben uitgesproken. Dat laat Jeroen Bartelse, directeur van het muziekpodium, weten.
Deze maatregel nam de concertzaal al kort nadat Russische troepen Oekraïne binnen vielen. "We hebben hier destijds met meerdere partijen uit de culturele sectoren over gesproken", licht Bartelse toe. "De ontwikkelingen van deze week leiden ook niet tot een andere lijn."
Met die actuele ontwikkelingen doelt Bartelse op uitspraken van de Oekraïense minister van Cultuur: Oleksandr Tkasjenko. Hij riep op tot een vergaande boycot van Russische cultuur. Wat hem betreft moeten ook EU-landen Russische kunstenaars, componisten en andere artiesten weigeren.

Eer en geweten

Staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu, zei als reactie daarop dat Nederland aan die oproep geen gehoor gaat geven. Zij vindt dat de Nederlandse overheid niet over de programmering van concertzalen, opera's en orkesten gaat.
In TivoliVredenburg zijn artiesten en kunstenaars die pro-oorlog zijn al langer niet welkom. Hoewel de uitvoering daarvan lastig kan zijn. Want hoe beoordeel je de groep die zich niet uitspreekt, maar wel een Russische link heeft? Bartelse: "Dat bekijken we van geval tot geval en naar eer en geweten. We kunnen ook niet van iedereen verwachten dat hij of zij zich openlijk uitspreekt. Daardoor kunnen familie en vrienden in zijn of haar thuisland mogelijk gevaar mee lopen."

Onderdeel van Nederlandse cultuur

Aan het volledig cancelen van Russische kunst doet TivoliVredenburg in ieder geval niet mee. "Dat zou te ver gaan. Veel cultureel erfgoed uit Rusland, zoals het onlangs nog uitgevoerde werk van Tsjaikovski, is tenslotte ook onderdeel van onze Nederlandse cultuur. Het volledig cancellen kan ook de mogelijkheid tot dialoog en verzet breken."
Aan de andere kant begrijpt Bartelse de boycotoproep vanuit Oekraïne wel. "Als je een agressor als Poetin in je land hebt dan snap ik dat je de Russische cultuur met alle mogelijkheden wil verbannen. Je ziet in Oekraïne nu veel standbeelden ontmanteld worden."
Bartelse ziet dat kunstenaars en artiesten ook een rol kunnen spelen in de omwenteling van een regime. "Zij zijn vaak voorlopers van verandering en verzet. Of geven juist hoop op betere tijden. Als we alle Russische banden zouden doorsnijden, haal je ook die kans weg."