Rechters en juristen moeten vaker worden beveiligd, verplicht gesprek met psycholoog 'noodzakelijk'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Rechters en juristen krijgen steeds vaker te maken met persoonsbeveiliging vanwege dreigingen, zegt rechtbankpresident Patricia Messer-Dinnissen van de rechtbank Midden-Nederland tegen NRC. Bij risicovolle zaken krijgen rechters en ondersteunend personeel daarom een verplicht gesprek met een psycholoog.
Tijdens "een groot proces" zijn Utrechtse rechters en gerechtsjuristen gedurende 2,5 jaar "intensief beveiligd", zegt Messer tegen de krant. De beveiliging had grote gevolgen voor de betrokkenen. "Een aantal kon niet meer even spontaan naar de winkel. In de straat waar ze woonden reed om de haverklap een politieauto. En de beveiliging stopte niet na het vonnis."
Volgens de rechtbankpresident kijkt de rechtbank daarom goed naar welke mensen geschikt zijn om riskante strafzaken te doen. "We kijken naar karakter, maar ook naar de privésituatie. Hoe weerbaar is iemand?" Als iemand zo'n gesprek niet wil, mag diegene geen risicozaken doen. "En als iemand geen beveiliging wil ook niet", aldus Messer.
De rechtbankpresident zegt dat zulke voorwaarden gesteld moeten worden. "Het is niet anders."
Ook in Amsterdam is het spreken van een psycholoog standaard praktijk. Volgens die rechtbank is het veel normaler geworden dan vroeger en "is het echt nieuw dat het op deze schaal gebeurt".