Viveste fuseert met Mitros: 'We hebben ons heilig voorgenomen om dichtbij de huurder te blijven staan'

© Woonin
Utrecht / Houten / Nieuwegein / Wijk Bij Duurstede - Vanaf vandaag is de woningcorporatie Woonin een feit. Woonin bestaat uit een fusie tussen Viveste, met woningen in Houten en Wijk bij Duurstede, en het grotere Mitros, met voornamelijk woningen in Utrecht en Nieuwegein. Waarom zijn de corporaties eigenlijk gefuseerd?
Henk Peter Kip, directeur van Woonin en voormalig directeur van Mitros, ziet in de fusie "een mooie stap om de huurder nog veel meer te gaan helpen dan we nu al doen."
Dat gaat op twee manieren gebeuren, zegt Kip. "We willen heel dichtbij de huurder staan, en daarom houden in ons werkgebied in alle gemeenten vestigingen open, in Utrecht zelfs twee. Dit zodat de huurder makkelijk bij ons terecht kan, in zijn eigen omgeving, bij een medewerker die heel goed weet wat er in onze gemeente speelt en hoe we de huurder het beste van dienst kunnen zijn." Op dit moment kunnen huurders terecht bij Woonin Houten, Wijk bij Duurstede en Utrecht. Later komen hier Woonin Nieuwegein en Overvecht bij.
Daarnaast zou Woonin een grote stap kunnen zetten in het aanpakken van de woningnood, door bijvoorbeeld nieuwe locaties te vinden voor sociale huurwoningen. Kip: "Er zijn heel veel mensen die wachten op een woning en daar gaan wij iets aan proberen te doen. Daar hebben we ook medewerking voor nodig, en dat gaan we natuurlijk ook zoeken als grotere combinatie.Dat allemaal zodat we meer woningen kunnen bouwen."

Zorgen

Eerder waren er zorgen bij Houtense politici over de fusie. Zij vroegen zich af of het grotere Wonin straks net zoveel oog heeft voor sociale huurders als Vitese. Kip begrijpt de zorgen. "Maar het zou wel heel slecht zijn als dat niet zo was. We hebben ons echt heilig voorgenomen om dat goed te blijven doen, dus echt de lokale verankering dichtbij de huurder te realiseren."
De nieuwe naam Woonin is ook niet voor niets gekozen. "Daar achter komt dan de plek waar ons kantoor staat: Woonin Houten, Woonin Nieuwegein.. Dat geef echt uitdrukking aan ons verlangen om in die lokale gemeenschap actief te zijn. Het zal snel genoeg wennen."