Celstraf en tbs voor Utrechter die twee vriendinnen mishandelde

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Een 31-jarige Utrechter is veroordeeld tot twaalf maanden cel voor het mishandelen van twee vrouwen. Ook krijgt hij tbs met dwangverpleging opgelegd.
De man is veroordeeld voor een urenlange ernstige mishandeling van een vriendin, die hij belemmerde het huis uit te vluchten. Ook zou hij een andere vrouw, met wie hij een relatie had, in het bijzijn van haar drie kleine kinderen hebben mishandeld. De officier van justitie vond dat er sprake was van poging tot doodslag, maar dat acht de rechter niet bewezen.
Het was ook niet de eerste keer dat de man over de schreef ging. Hij heeft door de jaren heen een dik strafblad opgebouwd vol geweld tegen ex-partners en anderen. Op 20 december 2021 ging het weer mis nadat zijn vriendin bij hem thuis in Zuilen kwam en hij flink onder invloed was van drank en pillen. Ze werd gestompt, haar keel werd dichtgeknepen en hij sloeg haar met haar hoofd tegen een wc-pot. Ook probeerde hij haar te dwingen tot seks en hij bedreigde haar met een kapotte fles.
Anderhalve maand later kreeg hij ruzie met zijn andere vriendin, die hij vervolgens ook mishandelde. Die mishandeling was minder ernstig, maar gebeurde deels in het bijzijn van haar kinderen.
De rechter acht de man schuldig aan een poging tot zware mishandeling, wederrechtelijke vrijheidsberoving, bedreiging, vernieling en mishandeling. Bij het vaststellen van de strafmaat is rekening gehouden met een verminderde toerekeningsvatbaarheid. De officier van justitie had voor deze bewezen feiten anderhalf jaar cel geëist, dat is nu een half jaar minder. Wel is de rechter, net als het OM, van mening dat de man langdurig moet worden behandeld in een tbs-kliniek.