Druk op kinder-ic's, maar van beddentekort in UMC Utrecht geen sprake

© ANP
Utrecht - Op de intensivecareafdelingen voor kinderen is het druk, maar er is geen sprake van paniek. Dat zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde Károly Illy.
Ook in het UMC Utrecht is het druk, maar er is nog plek. Het Utrechtse ziekenhuis herkent zich in het beeld dat Illy schetst. "Maar er is geen paniek", aldus een woordvoerder.

'Tekort aan personeel'

Gisteren meldde de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) dat de bedden op de kinder ic's allemaal vol liggen. Volgens V&VN door de combinatie van de griepgolf en het RS-virus. De organisatie waarschuwde voor een 'dramatisch scenario' en ook in buurlanden zou geen plek zijn om Nederlandse kinderen op te vangen. Die conclusie is volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde te stellig. Overplaatsing is dan ook niet nodig, aldus de NVK.
Een woordvoerder van beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) laat weten dat verpleegkundigen aan de bel hebben getrokken. "Het punt dat ze willen maken is dat er een tekort aan personeel is. Je roeit met de riemen die je hebt maar ze zijn aan het improviseren en dat vinden we niet wenselijk." De woordvoerder zegt dat de situatie zorgt voor een hogere werkdruk en dat er focus moet liggen op het vergroten van de instroom van verpleegkundigen. "Artsen zeggen altijd dat alles lukt en de verpleegkundigen zijn diegene die het doen."

Voldoende bedden

De drukte is te vergelijken met die van 2018 en 2019, aldus Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. De piekdrukte is wel vroeger dan in die jaren, normaal is het in januari het drukst. Illy: "Maar er zijn tot nu toe voldoende bedden. We kunnen het aan."
Vanmiddag hebben de universitaire ziekenhuizen over de situatie overlegd. Daaruit is gebleken dat het voorlopig niet nodig is om landelijk extra maatregelen te nemen op de afdelingen voor intensive care voor kinderen.