Utrecht krijgt toch islamitische middelbare school: 'We willen het liefst in Overvecht'

© Koen Suyk, ANP
Utrecht - Er komt een islamitische middelbare school in Utrecht. Eerder stak Onderwijsminister Dennis Wiersma daar nog een stokje voor, maar de Al Amana-school maakte bezwaar. Met succes, want er is nu toch een 'go'. Schooldirecteur Karim Salihi heeft er zin in: "We krijgen dagelijks open sollicitaties, zowel van moslims als niet-moslims. Dus personeel is geen probleem."
Al Amana wordt de derde islamitische middelbare school van Nederland. Op dit moment wordt samen met de gemeente gezocht naar een geschikte locatie. "We willen het liefst in Overvecht", zegt Salihi. Of dat gaat lukken is de vraag: een woordvoerder van de Utrechtse onderwijswethouder Eelco Eerenberg benadrukt dat er flink tekort is aan (school)panden in de stad.
Minister Wiersma gaat over de vraag of een school er wel of niet mag komen. Hij wees de komst van een islamitische middelbare school in Utrecht eerder af, onder meer op basis van een negatief advies van de Onderwijsinspectie. Die zei dat de islamitische middelbare school "te onsamenhangende burgerschapsplannen" heeft.
Wij weten wat kinderen nodig hebben. Wat ze voelen.
Karim Salihi over de vraag waarom ouders moeten kiezen voor islamitisch onderwijs
Onzin, vindt Salihi. "Er is geen vak 'burgerschap'. Burgerschap is geïntegreerd in verschillende vakken zoals taal, rekenen, geschiedenis, aardrijkskunde, noem maar op. De term is vaag en onduidelijk."
Onsamenhangende burgerschapsplannen of niet, Salihi paste zijn plannen niet aan en werd toch in het gelijk gesteld door de bezwaarcommissie van het ministerie van Onderwijs. Dus heeft Utrecht binnenkort een islamitische middelbare school voor vmbo, havo en vwo.

Van de islamitische basisschool naar de islamitische middelbare school

Al Amana heeft op dit moment al drie islamitische basisscholen in Leidsche Rijn, Zuilen en Zeist. Een vierde moet volgend jaar openen in Overvecht. Het is de bedoeling dat kinderen vanuit die scholen doorstromen naar de nieuw op te zetten middelbare school. Een 'doorgaande leerlijn' noemt Salihi dat.
Waarom zouden ouders en kinderen kiezen voor onderwijs gebaseerd op de islam? Salihi antwoordt: "Wij weten wat kinderen nodig hebben. Wat ze voelen. We bieden een stukje identiteit. Begeleiding op gebied van cognitie, sociaal-emotioneel, maar ook burgerschapsvaardigheden."

Geen nieuw Haga Lyceum

Voortgezet islamitisch onderwijs komt in Nederland al decennia moeilijk van de grond. In andere steden waren soms flinke problemen. Zo zat Amsterdam in de maag met het Haga Lyceum, dat 'zeer zwak' onderwijs zou aanbieden en leerlingen onvoldoende zou bijbrengen over waarden van de democratie en de rechtsstaat. Salihi is niet bang voor soortgelijke problemen in Utrecht. "Dat is geen issue. De contacten zijn goed, ik heb vertrouwen in de ambtenaren en het gemeente-apparaat."
Nederland kampt met een flink lerarentekort, maar de Al Amana-school zal naar eigen zeggen makkelijk aan docenten komen. "We krijgen dagelijks open sollicitaties van leerkrachten die hun steentje willen bijdragen aan het bouwen van islamitisch voortgezet onderwijs. Het zijn zowel moslims als niet-moslims. Personeel is geen probleem."