Utrechter Meglen Anzik Trpkov maakt film over rouw: 'Door verhalen te vertellen kon ik er beter mee omgaan'

Utrecht - Bij de ingang van begraafplaats Kovelswade in Utrecht staan de filmcamera's te draaien. Regisseur Meglen Anzik Trpkov geeft nog wat aanwijzingen aan de acteurs. Ze zijn bezig met een aantal scènes voor de korte film Noorderster, over rouw. Het wordt een fictieve dramafilm, maar ook een persoonlijk document.
Utrechter Meglen Anzik Trpkov maakt een film over rouw.
HKU-student Meglen wordt in korte tijd verschillende keren geconfronteerd met verlies. Een paar jaar geleden sterft zijn 16 jaar oude, witte herdershond Enzo, die al sinds zijn kindertijd belangrijke voor hem is. Vorig jaar overleden zijn opa en oma, binnen een paar maanden na elkaar. "Ik ben lang bezig geweest om te onderzoeken, wie ik eigenlijk ben en ik kwam steeds een verhaal tegen waar een stukje rouw bij was. Ik raakte daardoor een paar jaar best geïsoleerd en ben langere tijd depressief geweest, voordat ik op de HKU kwam studeren. Daar volgde ik een paar acteerlessen en door verhalen te vertellen kon ik beter omgaan met die rouw."

Om het verlies van zijn hond Enzo te verwerken begint Meglen te schrijven. Langzaam ontstaat de eerste versie van het scenario van zijn film. Na de dood van zijn opa begint het verhaal steeds meer vorm te krijgen. De film gaat over Pestol. Het gaat niet goed met hem, hij voelt zich al een tijdje heel somber. Hij is daarom teruggegaan naar zijn ouderlijk huis. Zijn moeder wil hem graag helpen, maar dat trekt een oude wond open, wat zijn verdriet alleen maar erger maakt. Niets is wat het lijkt en Pestol begint zich te realiseren dat hij ergens vast zit. Ergens, tussen het leven en de dood.
"De film is mijn manier om om te gaan met rouw, de eenzaamheid bestrijd ik door verhalen te vertellen. We willen heel graag door deze film een gesprek starten over deze thematiek. Voor mijn gevoel praten we er niet genoeg over. Ik zou daar iets meer beweging in willen zien. Na de vertoning van de film gaan de producent en ik in gesprek met een rouwpsycholoog. We hopen dat mensen erover gaan nadenken en het mee naar huis nemen om erover te praten, dat hoeft niet per se in de zaal. De pijn die er bestaat kan weg door het te delen."
In januari is de laatste draaidag van de film. Op de website komt te staan waar en wanneer de film te zien zal zijn.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.