10 procent loonsverhoging voor medewerkers UMC Utrecht

© UMC Utrecht
Utrecht - Er is een cao-akkoord bereikt voor medewerkers van universitair medische centra, zoals UMC Utrecht.
Zorgvakbonden hebben een overeenkomst gesloten met werkgeversorganisatie NFU. Daardoor krijgen ruim 80.000 medewerkers volgend jaar onder meer een loonsverhoging van 10 procent. Na een eerder voorstel van de NFU in november dreigden vakbonden nog naar de rechter te gaan.
De loonsverhoging geldt voor alle werknemers die onder de UMC-cao vallen, verspreid over in totaal zeven universitaire ziekenhuizen. Zij krijgen op 1 januari een loonsverhoging van 6 procent, op 1 november volgt nog eens een verhoging van 4 procent. "Hiermee wordt een deel van het koopkrachtverlies op korte termijn goedgemaakt", legt FNV-bestuurder Elise Merlijn uit.
Vakbonden dreigden naar de rechter te stappen toen het voorstel van de NFU slechts de helft was van de voorgestelde loonsverhoging. Ook nu ligt het percentage lager dan de door de bonden beoogde 11,3 procent. "We gaan nu akkoord met een lager percentage, maar dat betekent wel dat we van de werkgevers verwachten dat ze er bij de volgende cao-afspraken alles aan zullen doen om de inflatie te compenseren", aldus Merlijn.
"Het is mooi dat we nog voor de kerst onze medewerkers duidelijkheid kunnen geven en een rechtszaak is vermeden", zegt onderhandelaar namens NFU Karen Kruijthof. Mede-onderhandelaar Gabriël Zwart geeft daarbij aan dat de overeenstemming wel "een hele grote wissel op de financiële situaties van de umc's" trekt. "In het belang van onze medewerkers hebben wij de uiterste randen opgezocht van wat financieel nog verantwoord is", aldus Zwart.