Stoppen of doorgaan als sekswerker? Komst Utrechts Overweeghuis in zicht

De inmiddels gesloten tippelzone in Utrecht.
De inmiddels gesloten tippelzone in Utrecht. © RTV Utrecht
Utrecht - De initiatiefnemers van het Overweeghuis in Utrecht zijn blij, want de komst van een tijdelijke opvangplek voor sekswerkers is een stap dichterbij. Er is een investeerder gevonden.
Het Overweeghuis moet een plek worden waar prostituees kunnen verblijven om in alle rust na te denken over hun toekomst met hulp van vrijwilligers. Nu is die ruimte er vaak niet in het dagelijks leven. De Utrechtse stichting raakte geïnspireerd door een Overweeghuis in Groningen, dat in 2019 de deuren opende.
"Financieel gezien zijn we nu heel dichtbij en wat betreft de vrijwilligers hebben we een pool klaarstaan om te beginnen", zegt Lisa Mourik, bestuurslid bij stichting Overweeghuis. Er zijn veel donaties binnen en er is een investeerder die wil helpen bij het aankopen van een pand. Het gaat om een financiering van 85 procent. Voor het resterende bedrag is de stichting een crowdfunding gestart.
"We zijn nog op zoek naar een geschikt pand", zegt Mourik. De voorkeur gaat uit naar een groot woonhuis. Het streven is om daar zes vrouwen op te vangen met twee vaste medebewoners, waarbij huiselijkheid centraal staat.
Anderhalf jaar geleden sloot de tippelzone aan de Utrechtse Europalaan. In 2013 verdween de raamprostitutie in de stad. Toch is er behoefte aan een Overweeghuis, zegt Mourik. "Idealiter waren we al eerder gestart, toch zijn er veel vrouwen die nadenken: wat wil ik nu? Ga ik verder in een andere stad of ga ik ander werk zoeken?"
Stoppen als sekswerker is niet eenvoudig. "Het verschilt erg per vrouw. Bij sommigen is er weinig belemmering, maar er is ook een groep uit Oost-Europa die de taal niet goed machtig is of niet de juiste papieren heeft. Daarnaast zijn er vrouwen die kampen met een drugsverslaving."
Hoewel er dus nog geen pand is, is het streven dat het Utrechtse Overweeghuis komend jaar de deuren opent.