Utrecht passeert BKR en gaat zelf schuldregistraties aanpassen

Wethouder Linda Voortman (GroenLinks)
Wethouder Linda Voortman (GroenLinks) © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Vanaf komend jaar gaat Utrecht de BKR-registraties van mensen die uit de schulden komen al na een half jaar verwijderen. Tot 1 januari staan Utrechters die succesvol uit een schuldentraject komen nog voor vijf jaar geregistreerd bij BKR. Utrecht neemt deze belemmering nu veel sneller weg, in samenwerking met de andere G4-steden.
Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vinden dat hier landelijk betere afspraken over gemaakt moeten worden. Gemeenten zijn hier al langer met BKR over in gesprek, maar dat heeft vooralsnog niets opgeleverd. Daarom nemen de G4-steden nu "de vlucht naar voren" en gaan ze BKR-meldingen van de inwoners die succesvol uit een schuldentraject komen zelf handmatig verwijderen. Utrecht werkt er daarnaast aan om de meldingen automatisch te verwijderen, inwoners met een geslaagd schuldhulpverleningstraject kunnen in de tussentijd zelf de gemeente verzoeken om hun BKR-registratie te laten intrekken.
Linda Voortman, wethouder Werk en Inkomen: "Wij willen natuurlijk ook niet dat inwoners na een schuldentraject opnieuw in de schulden raken. In de praktijk blijkt dat we duurzame schuldhulpverlening in Utrecht goed op orde hebben en een terugval veel beter te voorkomen is door goede begeleiding. We zien dat er door banken en andere organisaties onterecht te veel waarde wordt gehecht aan de BKR-registratie. Dit is onnodig belemmerend voor mensen die na een moeizame periode verder willen met hun leven."

Na schuldentraject bij BKR alsnog vijf jaar 'schuldig'

Een BKR-registratie kan zorgen voor grote belemmeringen. Bijvoorbeeld als mensen een telefoonabonnement met telefoon willen afsluiten, een investering willen doen als ondernemer, een huis willen kopen of zelfs willen huren. Volgens de gemeente kijken banken bij het toekennen van een lening of hypotheek eerst naar de BKR-registraties uit het verleden en niet naar de werkelijke financiële situatie van de inwoner.
Volgens de gemeente Utrecht is inmiddels ook steeds meer bekend over hoe belemmerend het hebben van problematische schulden op het leven van Utrechters werkt. Gemiddeld wachten inwoners eerst al vijf jaar om hulp te zoeken en ook een schuldhulpverleningstraject neemt enige tijd in beslag. De gemeente wil dit flink bekorten. Bij de eerste signalen van achterstanden wordt er een hulpaanbod gedaan. Ook is het schuldentraject voor Utrechters verkort tot twee jaar.
Alle G4-steden samen behandelen de helft van het totale aantal schuldhulpverleningstrajecten in Nederland.

Reactie BKR

BKR wijst in een reactie op het plan naar het ministerie van SZW dat tot nu toe vasthoudt aan een termijn van vijf jaar. Het verminderen van deze termijn is volgens de organisatie "in eerste instantie een vraagstuk van politiek maatschappelijke aard". Wel kunnen gemeenten zelf de afweging maken om de registratietermijn te verkorten, zoals de G4-gemeenten nu van plan zijn. "BKR biedt hiertoe uiteraard de mogelijkheid."