FC Utrecht: zonder publiek spelen niet de oplossing voor politietekort

© RTV Utrecht
Utrecht - Het is geen goed idee om wedstrijden in het betaald voetbal zonder publiek te spelen. Maar clubs kunnen zelf veel doen om de politie-inzet rond wedstrijden terug te dringen. Dat zegt hoofd veiligheidszaken Stef van de Weide van FC Utrecht als reactie op de uitspraken van voorzitter Wim Groeneweg van politievakbond ACP dinsdag in De Telegraaf. Hij stelt voor om geen publiek meer toe te laten bij wedstrijden, vanwege het personeelstekort bij de politie.
Van de Weide begrijpt Groeneweg wel, en hij snapt ook waarom hij het juist nu zegt. "Natuurlijk hebben ze wel een punt en ik snap ook goed waarom ze het op dit moment zeggen. Volgende week zijn de beschouwingen in de Tweede Kamer." Maar, zo stelt Van de Weide, de politie-inzet rond wedstrijden van FC Utrecht is de laatste jaren al heel ver teruggedrongen. "Wij vinden ook dat je als organisator van een voetbalwedstrijd zo min mogelijk politie nodig moet hebben. In de eerste plaats omdat het niet nodig moet zijn, en in de tweede plaats omdat de politie andere zaken dan niet kan oppakken."
Groeneweg suggereert in het bewuste artikel dat er door te voetballen zonder publiek geen politie meer nodig zou zijn bij duels in het profvoetbal. Van de Weide bestrijdt dat. "Dat hebben we in de coronatijd meegemaakt. Hoewel het in Utrecht heel goed gegaan is, is dat niet het landelijke beeld. Als mensen niet welkom zijn in de stadions verzamelen supporters zich toch. Dus de risico's zijn niet weg. FC Utrecht - Ajax zonder publiek betekent niet dat er geen politie nodig is. Stoppen met publiek is niet de oplossing."
FC Utrecht - Ajax zonder publiek betekent niet dat er geen politie nodig is
Stef van de Weide, veiligheidszaken FC Utrecht
Andersom is de vraag ook of voetballen zonder politie mogelijk is. "Er zijn wedstrijden bij waar dat zou kunnen", denkt Van de Weide. Hij denkt daarbij aan duels tegen bijvoorbeeld RKC of Excelsior. "Er is ook een vriendschappelijke band met FC Emmen. Als je dat samen regelt met de supportersverenigingen zou je best wel die kant op kunnen gaan."
In het artikel in De Telegraaf reageert ook de politie zelf. "Voetbalclubs nemen meer voor hun rekening. De politie is er alleen buiten het stadion." Van de Weide beaamt dat. FC Utrecht heeft de politie-inzet buiten het stadion zelfs al teruggedrongen, bijvoorbeeld door zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor het regelen van het verkeer op zich te nemen. "Tot een paar jaar geleden deed de politie dat. Nu organiseren wij dat met onze partners." Daarmee wordt de inzet van zo'n zestien agenten per thuiswedstrijd uitgespaard. "Dat is voor ons een behoorlijke kostenpost, maar het is ook niet vreemd dat wij dat als organisator van een evenement oppakken."
Beluister hier het gesprek met Stef van de Weide