Tiener die EO-cameraploeg beroofde pleegde ook reeks autokraken, OM eist celstraf en taakstraf

Archiefbeeld
Archiefbeeld © RTV Utrecht
Utrecht - Een 18-jarige Utrecht die afgelopen voorjaar een cameraploeg van de EO beroofde van een dure camera met statief, moet een celstraf en een taakstraf krijgen, als het aan het aan het Openbaar Ministerie ligt. De vier journalisten waren op dat moment bezig met het maken van een documentaire over onveiligheid op straat. Volgens de verdachte was de diefstal geen aanval op de persvrijheid, maar deden hij en zijn minderjarige medeverdachte het puur uit geldbejag.
Tijdens de zitting bleek dat de verdachte een notoire veelpleger is met een fors strafblad. Naast diefstal van de camera stond hij vanochtend ook terecht voor een groot aantal auto-inbraken. De zaak tegen de minderjarige medeverdachte vond achter gesloten deuren plaats. Tegen hem werd een lagere straf geëist.

Filmen bij school

De journalisten waren op 24 april aan het filmen bij een middelbare school op de Donsvlinder in Leidsche Rijn, toen twee mannen in een witte bestelwagen naast hen stopten. Een van de mannen bedreigde de EO-medewerkers met een schroevendraaier, de ander gaf de cameraman een duw en pakte de camera. Toen de cameraman het statief vastgreep om de diefstal te verhinderen, werd hij omvergetrokken.
"Je hebt er niets aan, je hebt er niets aan", riep iemand van de ploeg nog, maar de jongens gooiden de camera in het busje en reden weg. Een getuige had echter het kenteken genoteerd. Na een klopjacht door de politie werden de straatrovers op de Franciscusdreef in Overvecht gearresteerd. In hun bestelwagen werd de camera teruggevonden. Er lag ook een aantal navigatieapparaten in het busje.

Autokraken

Behalve voor de diefstal van de camera stond de jongen ook terecht voor meerdere auto-inbraken. Hij had het daarbij in het bijzonder voorzien op de navigatiesystemen uit Volkswagens. Begin februari brak hij in de enorme parkeergarage onder het grote winkelcentrum Leidsche Rijn bij zeker vier auto's in. Toen hij in mei zijn proces in vrijheid mocht afwachten, kraakte hij een auto op een parkeerterrein bij een sportclub.
De verdachte zegt dat hij zijn lesje nu wel geleerd heeft. Hij heeft tijdens de schorsing van zijn voorarrest zijn kappersdiploma gehaald en wil aan zijn toekomst werken, zegt hij. Maar daar blijkt in de praktijk weinig van. Toen het OM hem in oktober weer vrijliet om de bruiloft van een nicht te kunnen vieren, werd hij die nacht met twee anderen aangehouden in De Rijp, omdat zij bij een telecomzaak zouden hebben ingebroken. Daar zal hij zich mogelijk later nog voor moeten verantwoorden.

Strafeisen

De kinderbescherming en de jeugdreclassering adviseren om de verdachte onder toezicht te stellen en te laten onderzoeken welke behandeling hij nodig heeft om zijn gedrag te veranderen. De officier van justitie is het daarmee eens, maar vindt dat er ook nog een straf nodig is. Vooral de cameradiefstal is een ernstig feit waarvan de slachtoffers enorm zijn geschrokken en waarvan ze nog last zullen hebben, stelt de officier.
De officier eist voor de autokraken die de jongen als minderjarige pleegde 17 dagen cel en een werkstraf van 80 uur. Voor de cameradiefstal en de latere auto-inbraak eist het OM 9 maanden cel, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Vanwege de lange tijd die hij in voorarrest heeft gezeten zou hij dan nog twee maanden moeten uitzitten. Ook zou hij een eerdere voorwaardelijke taakstraf van 50 uur nu alsnog moeten uitvoeren.
De rechters lieten tijdens de zitting weten dat ze blij zijn dat de jongen na lang zwijgen vandaag meerdere bekentenissen heeft afgelegd, maar ze vonden hem ook vrij onverschillig overkomen.

Minderjarige verdachte

De zaak tegen de medeverdachte van de cameradiefstal en een autokraak, die destijds pas 17 oud was, vond bij de kinderrechter achter gesloten deuren plaats. De officier van justitie eiste 6 maanden jeugddetentie, waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Ook in zijn geval vroeg de officier om bijzondere voorwaarden die het risico op herhaling moeten inperken.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om te bepalen welke straf er moet volgen. De uitspraak tegen beide verdachten staat gepland op dinsdag 3 januari.