Na prikspijt is nu 'klimaatklever' woord van het jaar

Utrecht - Klimaatklever is verkozen tot het Woord van het Jaar 2022. Hoofdredacteuren Ton den Boon en Ruud Hendrickx van de Dikke Van Dale hebben dat dinsdag bekendgemaakt. Een klimaatklever is volgens Van Dale een "activist die zich aan een object van symbolische waarde vastplakt om de aandacht van het publiek te vestigen op de klimaatproblematiek".
Afgelopen maanden kwamen meerdere keren klimaatactivisten in het nieuws, nadat ze schilderijen hadden beklad van beroemde schilders om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Van Goghs Zonnebloemen in Londen werd overgoten met tomatensoep, Les Meules van Monet in Potsdam kreeg aardappelpuree en in Nederland werd het beroemde Meisje met de parel van Johannes Vermeer in het Mauritshuis in Den Haag besmeurd met soep. In veel gevallen plakten de activisten zich daarna aan de schilderijen vast.
Van Dale Uitgevers reikt de titel jaarlijks uit. De verkiezing wordt sinds 2007 gehouden. Het gaat om woorden die ontstaan in de media. Ze raken vaak in zwang door een nieuwsfeit en zijn min of meer blijvend in het dagelijkse taalgebruik. Vorig jaar was prikspijt de winnaar. Het jaar daarvoor kreeg anderhalvemetersamenleving de meeste stemmen.
'Zevenvinker' (naar aanleiding van het veelbesproken boek van Joris Luyendijk) eindigde op plek twee en 'energietoerisme' op plek drie. Er werden bijna 15.000 stemmen uitgebracht. Van Dale had tien ingezonden woorden genomineerd om kans te maken op de titel Woord van het Jaar 2022. Naast de top 3 ging het om spijtgezin, emojibaby, bofbelasting, boektokken, needlespiking, prijzenpijn en stopbonus. Tot en met maandagmiddag konden mensen daarop hun stem uitbrengen.