Zien: na jarenlange renovatie zitten er nu super-de-luxe appartementen in vaak gekraakte watertoren aan de Amsterdamsestraatweg

Utrecht - De verbouwing van de watertoren aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht is afgerond. Het bouwwerk in de wijk Ondiep stond drie jaar lang in de steigers en was regelmatig doelwit van krakers. Inmiddels zijn in het voormalige waterreservoir meerdere super-de-luxe woningen gemaakt en is de begane grond ruimte voor een horecagelegenheid. RTV Utrecht kreeg een rondleiding door het markante gebouw.
De watertoren werd zowel in 2012, 2017 en 2018 gekraakt. De ME moest er 2018 aan te pas komen om het pand te ontruimen. In 2019 werd opnieuw geprobeerd het pand te kraken, maar dit mislukte. Daarna werd het pand gerenoveerd.
Zo ziet de watertoren en nu uit. Tekst gaat verder na de video
Architect Marnix van der Meer Zecc Architecten nam die taak op zich en trof de toren in erbarmelijke staat aan. Zo was er flink wat vernield in het gebouw en zat er graffiti op de muren: "Maar ik werd er verliefd op en je kunt dit alleen doen als je er verliefd op bent. Je verbouwt het vanuit passie en liefde, anders kun je er beter niet aan beginnen", legt hij uit.
De uitdaging lag volgens Van der Meer in de verduurzaming van het pand, het maken van lichtopeningen en een goede verbinding naar de trappen en het lift: "Naar boven toe wordt de ruimte steeds opener en ontstaat een spectaculaire opeenvolging van ruimtes, die langs vides en open trappen met elkaar verbonden zijn. Letterlijk hoogtepunt is de woonruimte in de fenomenale kap, waar een nieuwe raamstrook op ooghoogte 360 graden uitzicht biedt over Utrecht", aldus de Van der Meer.

Scheepsbouwer

Tijdens de renovatie is onder andere samengewerkt met een scheepsbouwer: "Een normale aannemer die met staal dit soort dingen moet doen, vind je bijna niet. Maar voor die scheepsbouwer was het vanzelfsprekend. Dat snijwerk in de dikke platen, of het openvouwen van de ramen, grote openingen die gemaakt moesten worden voor de trappen et cetera. Met die dikke platen is hij aan de slag gegaan en dat was erg bijzonder."
De eigenaar van de watertoren woont boven in het gebouw. In het onderste gedeelte zitten nog drie appartementen.